Vad har fotbollstränare och statsepidemiologer gemensamt?Av - Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Efter att ha sett Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, för vilken dag i ordningen, stå och möta all media så började jag tänka, vilket tungt ansvar som vilar på Anders axlar. Vi pratar om ett helt land som lyssnar vad Anders har att säga, som ska lyda hans råd, som ska följa de direktiv som han plockar fram, som får utstå folks glädje och folks ilska och det blir riktat mot just Anders Tegnell även fast det inte är Anders ensam som sitter och fattar alla beslut.
 

Etiketter: rickard johansson

Folkhälsomyndigheten är en stor apparat med många människor som tillsammans kommer fram till beslut, det är inte Anders ensam som gör detta. Det ledde mig in på min egen roll som tränare, inte att dra några andra jämförelser med en statsepidemiolog som just nu tar beslut som handlar om liv och död så tar vi beslut med klart mindre betydelse.

Men just jämförelsen handlar mer om själva rollen, det är tränaren som får bära allt ansvar när laget förlorar matcher, det är tränaren som ger direktiv på hur laget ska spela, det är tränaren som har ansvar för alla spelare och hela sitt tränarteam, det är tränaren som får utstå all glädje och hat vid med- och motgångar. Media påverkar genom att ifrågasätta tränare i lag som förlorar, tränaren ensam ska förklara varför si och så händer, varför den spelaren inte presterar, varför förlorar laget matcher?  

Likt en VD på ett företag så ansvarar en tränare för 25 spelare (anställda) plus 4-5 andra tränare i sitt team som man också får ansvaret för. Lägg till alla supporters och sponsorer som också ska syna vad en enda enskild människa tar för beslut så kan man förstå vilken press en tränare har på sina axlar men likt Folkhälsomyndigheterna så är ett fotbollslag mer än bara en enskild tränare. 

Det är spelarna som ska få ut sin kvalitet och ta ansvar för det, det är en fystränare som ska se till att spelarna är fysiskt förberedda, det är en målvaktstränare som ska träna målvakterna att bli så bra som möjligt, det är assisterande tränare som tillsammans med huvudtränaren bestämmer riktlinjerna för laget, det är analytiker som ska göra precis rätt analyser av ens egna matcher och rätt analys av motståndaren och det är sportchefer som ska se till att skapa en slagkraftig trupp.

Det är en långt större apparat än bara en enda enskild person.

Tegnell använder statistik dagligen för att se hur läget i landet ser ut och på samma sätt ska en styrelse utvärdera hela tränarteamets arbete genom statistik. Hur högt bollinnehav har laget, hur många hotande passningar slås, hur många gånger når vi sista tredjedelen, hur högt xG-värde har vi, hur många närkamper vinner vi, hur mycket löpmeter kommer vi upp till. Det går att mäta allt och lite till och det är detta som ska utvärderas, inte bara antal poäng som spelas in under säsongen.

Återigen, inga jämförelser i övrigt med Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheternas fina arbete, men jag beundrar Anders Tegnells lugn då man vet vilken press som vilar på en enda persons axlar.

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln