”What comes up, must come down”

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Det är väldigt många yrkesgrupper som drabbas i dessa dagar. Så kommer det sannolikt att vara under 2020 – åtminstone det första halvåret. Förutom alla affärsmässiga tragedier som följer av krisen finns det yrken som tangerar att slå knut på sig själv för att ”leverera” (hemskt uttryck vars användning borde vara förbehållet post- och budfirmor!). Redaktör på en sportredaktion, oavsett media, är ett sådant exempel.
 

Etiketter: ronald åman

Vad ska de visa, skriva och prata om? Nada. Då återstår spekulationer och repriser. Det senare lockade över 500 000 att se två matcher i SVT som spelades för 26 år sedan. Det tyder naturligtvis på ett grundmurat intresse för fotboll, men också på abstinens.

Betyder det att ”all blir som vanligt” när vi lämnar epidemin bakom oss. Mitt personliga svar är att inget blir sig likt på länge. Kanske inte ens den underhållning som vi älskar mest: fotbollen.

Den grekiska filosofen Herakleitos lär ha sagt att ”Man kan inte stiga ner två gånger i samma flod”. Panta rei är ett grekiskt uttryck för att ”allting flyter” och med detta menas att allt ständigt förändras. Det är därför man säger att man aldrig kan bada i samma flod två gånger: vattnet passerar och flodbädden är det beständiga.

Avdelning spekulationer: Johan Giesecke, rådgivare till världshälsoorganisationen WHO och tidigare statsepidemiolog, har kommenterat några av de mer eller mindre konkreta framtidsplanerna som finns i idrottsvärlden, bland annat svenska startdatum för fotboll.

Allsvensk premiär den 14 juni är vad Svenska fotbollförbundet har tagit sikte på.

Giesecke tror att det finns en viss möjlighet, men i så fall utan publik. Han tror att publik   inte blir aktuellt förrän i höst och upprepar därmed den nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnells spådom.

Vidare tror han att man måste se att smittspridningen verkligen har avtagit innan man gör lättnader av den typen. Det dröjer några månader innan man kan göra det, även om det kommer se mycket bättre ut redan i slutet av maj. 

Vem är jag för att tvivla på dessa expertutlåtanden?

Innan pandemin slog till kunde du läsa om den ena astronomiska transfersumman efter den andra, möjliga övergångar på tre, fyra miljarder kronor – minns du när vi tyckte det var sjukt när spelare gick för 700-800 miljoner.

Kuriosa: Maradona – sannolikt en av de fem bästa spelarna i historien – skramlade ihop 50 miljoner vid sina fyra övergångar.

Nu snackar man alltså om tre tusen miljoner. Tror du att någon klubb hostar upp de pengarna. Nej, men trixar ihop finansiella lösningar som innebär skuldsättning. 

Alla spekulerar över när det skall börjas spelas matcher igen, kanske borde frågan omformuleras: Vilka lag kommer att spela igen?

Låt oss gå tillbaka till Herakleitos som brukade ha kloka kommentarer: Tänk om något inte blir som förr. Det kanske rent av är bra.

Precis när jag hade förstått hur de kommande TV-rättigheterna fördelats svepte Corona in. Det innebär i korthet att Telia köpte Champions League-rättigheterna framför näsan på Viasat, som haft dessa sedan 1992. Telia lär ha betalt tre miljarder för sändningsrättigheterna i Sverige och Norge under tre år.

Tre miljarder. Smaka på det …

Det innebär att Champions League kommer att sändas i TV4 och på Cmore från och med nästa år. Vad finns kvar då?

Discovery slet åt sig de allsvenska rättigheterna för de närmsta åren. ”Slet åt sig” – de bedömde att det var värt en halv miljard. Idag värdelöst. Inte undra på att de är angelägna att få bollen i rullning, med eller utan publik.

Vad säger klubbarna och publiken? Alla vet ju att fotboll med publik och utan är två helt vitt skilda sporter. Gå till dig själv och ställ frågan: Är jag beredd att gå på fotboll bland tiotusentals människor i augusti? Jag tror de flesta – naturligtvis beroende på intresse – nöjer sig med att se matcherna på TV. 

På Facebook finns det plats för alla (tyvärr, kan man tycka ibland). Den som diskuteras flitigast idag är inte Zlatan, utan Anders Tegnell. Det är han som är domaren, det är Tegnell som avgör när matcherna kan blåsas igång.

Pandemin har gett plats för filosoferande, nytänkande och till och med ödmjukhet. Det kanske banar väg för en sundare fotboll. Tänk om detta var ett tecken från högre makter att fotbollens ekonomiska utveckling har gått för långt: ”What comes up, must come down”.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln