Vad säger spåkulan?Av - Rickard Johansson -
Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Nu när precis all fotboll ligger nere över hela världen (förutom vitryska ligan som är hetare än någonsin) vad passar då bättre än att se in i framtiden?
 

Etiketter: rickard johansson

För 100 år sedan så satt folk säkert och pratade om att år 2020, då kommer det finnas flygande bilar, självkörande bilar, att allt styrs av maskiner, att vi bor i självförsörjande hus bland mycket annat. Sanningen är väl inte riktigt där även om vi åtminstone har dammsugare och gräsklippare som kör sig själva, vi har datorer istället för kassapersonal i mataffärer och framförallt så har vi fått VAR, Video Assistant Referee. Vem hade kunnat sia in i framtiden för 100 år sedan och trott att vi skulle ha mål-linjeteknologi för att bedöma om bollen är inne, vem hade kunnat tro att vi har videodomare som hjälper domarna på plan genom olika kameravinklar.

Vad är då nästa steg? Vad finns det mer att utveckla? Hur ser fotbollens teknologi ut om ytterligare 50 år? Kommer vi ha robotar som spelar felfritt och där man kan programmera in Tiki-taka-programmet eller varför inte Burnley-programmet likt en robotdammsugare? Kommer domarna ens vara på plan i framtiden eller kommer de sitta i ett rum och se allt på video och blåsa i pipan i högtalarsystemet? Ni kanske skrattar åt detta nu men jag tror att hade någon berättat för Uruguays världsmästare år 1930 och hela turneringens skyttekung Guillermo Stabile att år 2020 så kommer vi ha video-domare, då hade han nog skakat på huvudet och pekat sig i tinningen. 

Vad säger då min egna spåkula? Den säger att VAR är här för att stanna och det tycker jag den ska göra men att man ska definiera tydligt när VAR ska användas och inom vilken tidsram. Jag tycker det ska användas vid straffsituationer, jag tycker att den bör användas vid offside-situationer men där man bara tittar på den sista avgörande passningen, alltså ska man inte använda VAR vid offside på de passningarna som sker innan den avgörande passningen samt att blir det ett mål så kan man bara gå tillbaka X antal sekunder innan målet kom till, det får ju inte gå 20-25 sekunder tillbaka i tiden för då kan man ju hitta fler fel som begås. Solklara röda kort bör fyra domare ute på plan kunna se och jag tycker inte det ska behövas en VAR-domare för detta. 

Jag tror att i framtiden så kommer spelarna på den högsta nivån ha någon form av GPS-sändare på sig som är kopplad till ett domarsystem som avgör om man är offside eller inte, att den sändaren kommer sitta någonstans på överkroppen och det är först när överkroppen är offside som flaggan kommer upp, dvs inte en lilltå, eller en skostorlek på fel sida. Det kommer fortfarande finnas tre domare, en huvuddomare som följer spelat och sedan två assisterande domare som hjälper till på respektive planhalva men där linjedomaren, som det så fint hette förr i tiden, är utbytta mot datorer. Kom ihåg vart ni läste det först..

Min spåkula säger dessutom att TV-företagen kommer vilja utveckla alla tittarnas upplevelser vilket kommer göra att det plockas fram speciella glasögon som vissa spelare måste ha på sig, i dessa glasögon så sitter det små kameror så man kommer kunna få se allt den spelaren ser och hör, och allt den spelaren gör. Tittaren hemma i soffan kommer köpa dyra Virtual Reality-glasögon för att kunna vara ännu närmare matchen, att kunna leva sig in i matchen med hjälp av teknologin. Vem skulle inte vilja vara Messi hemma i soffan, se det som Messi ser, vara mer eller mindre inne i hans huvud, höra publikens jubel, fira när man gör mål. Wow, jag hoppas den idén inte är alltför långt fram i tiden så att man själv hinner få uppleva det. 

Min spåkula var inte så tokig ändå, den framtiden hade jag kunnat tänka mig redan idag!

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln