”Winners takes it all. The loser standing small” 

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Visst har du hört att ”fotbollen är konservativ”? Det som skett de senaste åren är allt annat än konservativt - VM i Qatar, Nations League och nu Europa Conference League. 
 

Etiketter: ronald åman

Vi kan ta besluten om de tre arrangemangen i kronologisk ordning: 

  • 2018 presenterades att VM 2022 kommer att spelas i Qatar. Det beslutet blev en stor förvåning för många med tanke på det lilla landet och dess förutsättningar. Det är knappt 500 000 invånare i Qatar och landet har egentligen inte förutsättningarna att husera ett sådant stort evenemang som fotbolls-VM.
För att kunna arrangera fotbolls-VM så har Qatar varit tvungna att bygga hela nio helt nya arenor för att komma upp i totalt tolv arenor som matcherna ska fördelas på. Eftersom värmen är extrem under sommarmånaderna så kommer mästerskapet att starta den 21 november. Kostnaden för arenorna och arrangemanget uppgår till 1800 miljarder kronor.  Ja, du läste rätt.

Beslutet att göra Qatar till värdnation för VM 2022 har därför kritiserats starkt och det är även förekommit misstankar om mutor mellan landet och FIFA. Tacka f-n för det!
  • Nu över till något betydligt mer positivt: Nations League. Tävlingen som ska avgöras under hösten och finalspelet i juni 2021. Idén om ett nytt och mer givande format går tillbaka till UEFA:s strategimöte 2011 och utvecklades succesivt under tre år för att spikas i mars 2014. Ett nyskapande grepp från UEFA för att på så sätt få bort meningslösa och ointressanta vänskapslandskamper.

Sverige kommer att möta VM-vinnaren Frankrike, VM-tvåan Kroatien och Europamästaren Portugal när turneringen inleds i höst. Bara att gratulera svenska supportrar. Tveksamt däremot om man kan gratulera Janne Andersson till den tuffa lottningen …

  • Lika positiv som jag är till Nations League, lika skeptisk och negativ är jag till klubblagsfotbollens Europa Conference League. (Jaså, du hade inte hört talas om den nyheten?) Den innebär i praktiken att man filtrerar både Champions League och Europa League från mindre bemedlade klubbar och ligor. Det handlar att slå fast att de stora klubbarna kommer att bli ännu större och mer dominanta och de mindre får allt mindre att spela om. 

Europeisk fotboll består av 54 ligor och många klubbar. Men det är i runda slängar ett dussin klubbar som tar hand om titlarna. De är segrarna i de fem största ligorna (England, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien) som kan travestera ABBA:s hit ”Winners takes it all. The loser standing small”  

”Vi vill inte ha för många Leicester Citys. Fotbollens historia visar att fansen gillar att stora klubbar vinner. En viss del av oförutsägbarhet är bra, men en mer demokratisk liga blir skulle vara dåligt för affärerna”. Detta sagt av en av de styrande i en ”big six-clubs” i England inför häpnande journalister.

Nu har UEFA kommit på att de ligor som inte tillhör de 15 främsta borde få en egen liga – inga katter bland hermelinerna – och få en chans till spännande äventyr i Europa. Men det kommer att innebära att de verkliga makthavarna i Manchester, Turin, München, London, Madrid och Paris kommer att bli allt mäktigare (och rikare).

Som jag beskrev i en krönika i februari (och mer utförligt i boken ”Domslut. Hjältar och syndabockar i fotbollens värld”) har undfallenheten gentemot Manchester City och Paris Saint Germain varit iögonfallande. Tills nu. Men ändå inte. 

Manchester City straffas hårt för att ha brutit mot Uefas Financial Fair Play-regler. Förutom avstängning från Champions League ska klubben böta 30 miljoner euro, motsvarande cirka 315 miljoner kronor. Men straffet innebär inte att Manchester City stängs av med omedelbar verkan, utan kommande två säsonger 2020/21 och 2021/22.

Vad gäller PSG är läget status quo, trots att korruptionsanklagelser mot klubbens starke man, Nasser Al-Khelaifi, och övriga bevis på fiffel som Football Leaks - en av världens största dataläckor någonsin - presenterade. Vad är egentligen hållhaken på UEFA?

Den nya idén med Europa Conference League innebär att Sverige och Allsvenskan får mindre prispengar. Därmed ökar avståndet ytterligare mellan fattiga och rika. Varje decennium accentueras detta. Den sportsliga framgången bäddar för den ekonomiska. Och vice versa. Bäst bevisas det genom att se på trenden i europeisk fotboll: 

- Första gången någon vunnit Champions League tre år i rad (Real Madrid).

- Historiska säsongsrekord i bland annat Skottland, Portugal och Italien.

- Första gången ett tyskt lag vann trippeln (Bayern München)

- Första gången ett italienskt lag vann trippeln (Juventus)

Poängsnittet för ligavinnaren i Europas fem stora ligor har ökat för varje decennium. Intressant om vi extrapolerar ett decennium och siar om 2030.                                                             Har UEFA:s murar gjort det omöjligt för klubbarna från Nederländerna, Belgien, Danmark, Ryssland och Sverige att delta? 

Jag är rädd för det. 

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln