TOMMA LÄKTARE

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Cornaviruset sprider sig allt snabbare genom Europa och får givetvis effekter på idrotten och fotbollen. Den italienska regeringen tog i veckan beslut om att inga stora idrottsevenemang i landet under mars månad får genomföras inför publik. Det innebär tomma läktare i Serie A och i Inters hemmamatch i Europa League mot Getafe på torsdag. Hur det blir med Juventus hemmaretur i Champions League mot Lyon 17 mars är ännu inte fastställt. Men den kommer med största sannolikhet att också spelas utan publik.
 

Spanien och La Liga har inte infört några konkreta restriktioner ännu. Men nu på tisdag kommer Valencia att spela inför tomma läktare hemma på Mestalla då den spanska klubben skall försöka vända 1-4 i Champions League mot Atalanta. Glenn Strömbergs gamla klubb kommer ifrån Bergamo mitt i det område i Lombardiet som är hårdast drabbat i Italien av viruset. Av hänsyn till att inga supporters ifrån Bergamo tillåts att resa till Valencia väljer UEFA att låta matchen spelas utan publik.

Det schweiziska fotbollsförbundet har gått ett steg längre och stoppat samtliga matcher i de två högsta ligorna under hela mars. I Premier League har det gått ut information inför helgens matcher om att spelarna inte kommer att skaka hand med varandra och domarteamet inför matcherna. Under en fotbollskonferens i London i veckan sa Evertons finanschef Sasha Ryazantsev att han inte håller det omöjligt att även Premier League kommer att tvingas till matcher utan publik.
 
Den svenska seriepremiären spelas första helgen i april men redan nu kryper coronavirusets effekter allt närmare de allsvenska arenorna. På andra sidan Öresundsbron har det danska förbundet bestämt att helgens omgång i de två högsta divisionerna skall spelas utan publik. Den danska regeringen har gått ut med direktiv att alla idrottsevenemang med över 1000 deltagare eller åskådare skall skjutas upp eller ställas in. FC Köpenhamn har tagit beslut om att klubbens tre närmaste hemmamatcher på nationalarenan Parken, vilket inkluderar åttondelsfinalen i Europa League mot turkiska Istanbul Basaksehir, skall spelas inför tomma läktare.

Djurgården och Hammarby har inför helgens matcher i svenska cupen uppmanat åskådare som känner tveksamhet om sitt hälsotillstånd att stanna hemma och inte besöka arenan.
 
Människors hälsa och välmående är långt viktigare än fotbollsmatcher. Förhoppningsvis får hälsomyndigheterna i Europas och världens nationer kontroll över smittans spridning inom en snar framtid. Men det kommer att bli en vår där vi får vänja oss vid att många matcher kommer att spelas bakom stängda entrégrindar.
 
/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln