”Vi vill inte ha för många Leicester Citys”

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Orden kommer från en nyckelfigur i en av Premier Leagues ”bix six-clubs”. Sedan fortsätter han: ”Fotbollens historia visar att fansen gillar att stora klubbar vinner. En viss del av oförutsägbarhet är bra, men en mer demokratisk liga blir skulle vara dåligt för affärerna”. Detta sagt inför ögon och öron på näringslivsfolk och media. 
 

Etiketter: ronald åman

Varför skulle det vara det?

Kanske tvärtom: den ökande finansiella klyftan mellan klubbar minskar förutsägbarheten i världens största sport. Nu har vi en situation där en liten grupp superförmögna klubbar är så ekonomiskt överlägsna att de vinner fler matcher än någonsin tidigare, med fler mål än någonsin, för att så fler rekord än någonsin. Det har förändrat spelplanen totalt och det är därför vi ser så många rekord slås, säsong efter säsong.

Det senaste decenniet har bland annat visat:

  • Den första gången någon vann på över 100 poäng: Italien, England och Spanien. 
  • Första gången någon vunnit Champions League tre år i rad – Real Madrid.
  • Historiska säsongsrekord i bland annat Skottland, Portugal och Italien. 


All statistik visar att fotbollen har blivit mer förutsägbar under de senaste 30 åren.

Allra tydligast är det i de fem största europeiska ligorna – England, Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien: snittet på poängen har ökat.

Vad dessa ökningar i antal poäng beror på är helt enkelt kopplingen mellan lön och resultat – de rika klubbarna vinner helt enkelt fler matcher. (No shit, Sherlock!)

Den situationen har drivit upp kraven för att vinna ligan. I vissa ligor blir det omöjligt för nästan någon annan än de bättre bemedlade att vinna.

Innan det nya milleniet hade Bayern München aldrig vunnit tre Bundesliga-titlar i rad. Nu har de vunnit sju i rad och lär väl vinna sin åttonde när Bundesliga spelats klart i vår. Det är samma tecken i sju andra europeiska ligor.

Om gapet inte förändras och minskar kommer vi sannolikt att skada fotbollens ”ekosystem”. Något bland andra Lars-Christer Olsson, UEFA:s exekutivkommitté, varnat för.

Men hur ser det ut i Sverige då?

Malmö FF har vunnit Allsvenskan fem gånger det senaste decenniet och den enda klubb som försvarat titeln – dessutom två gånger: 2013 och 2014 samt 2016 och 2017.

Däremellan har AIK, Djurgården, Elfsborg, IFK Norrköping och Helsingborg brutit hegemonin.

MFF har varit på relativ hög Europanivå – och kan vara det fortfarande efter vårens Europe League-spel – och har därmed skaffat sig en kassa som ingen svensk klubb sett maken till. (Det har man i och för sig redan …)

Europa League har nu gått in i utslagsfasen och första matchen i 16-delsfinalerna spelades igår. Returen avgörs 27 februari. Skulle MFF ta sig vidare ökar det ekonomiska försprånget ytterligare till övriga allsvenska klubbar. (OBS! Jag gläds åt MFF:s internationella framgångar och önskar att min klubb hade jämförbara sportsliga och ekonomiska resultat)

Visst kan vi skönja samma mönster som i många andra ligor?

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln