Tränarrekrytering- West Hams stora bekymmer


Av - Fredrik Finnebråth -

Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Varje sommar de senaste åren snackas West Ham upp som ett lag för övre halvan, som kanske till och med kan vara med och hota om Europaplatserna. Varje år misslyckas de. Varför det? Det finns så klart flera orsaker, men den största, enligt mig, är att de gång på gång anställer fel tränare. När ska de lära sig av sina misstag?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Som bekant fick Manuel Pellegrini sparken runt jul. Bättre sent än aldrig. Jag gillar Pellegrini som människa och han är en duktig tränare - men det kändes aldrig, inte ens när han anställdes, som rätt man för just West Ham. Ersatte honom mitt under brinnande säsong gjorde ingen mindre än David Moyes, som var tränare för klubben innan Pellegrini tog över. Det gör ju inte valet av Moyes mer intressant direkt.

Innan dessa två tränades de av kroaten Slaven Bilic, 2015-17 närmare bestämt innan han - som så många andra West Ham-tränare, fick sparken. Innan honom var ingen mindre än Sam ”Big Sam” Allardyce manager från 2011-2015, och gjorde det relativt bra. Då hade inte West Ham alls samma spelarmaterial som de haft de senaste åren.

Om man ska finna någon röd tråd i ovan nämnda tränarrekryteringar så är det erfarna/äldre tränare. Bilić var väl aningen yngre och en större chansning då han kom från turkiska ligan och inte hade någon Premier League-erfarenhet alls, men den chansningen flög inte - kanske var det därför som West Ham gick tillbaka till att anställa pålitliga tränare som kan den engelska ligan.

Faktum är att West Ham i skrivande stund ligger på nedflyttningsplats. Moyes lär, och borde, vara en kortsiktig lösning. En och en halv månad efter han tillträdde kan man inte skölja några större förändringar mer än att landsmannen, skotten Robert Snodgrass (så klart) är given i startelvan. Så jovisst, det är ett mer brittiskt West Ham, men bättre fotboll spelar de knappast.

Nej, det enda Moyes måste lösa är ett nytt kontrakt för West Ham. Det borde de klara utan större bekymmer. Så länge målvakten Fabianski inte råkar ut för ännu fler skadeproblem, tror jag att West Ham spelar i PL även nästa säsong. Något annat vore ett dunderfiasko.

Men om vi räknar med att de lyckas hålla sig kvar så är det en intressant sommar som väntar för laget från östra London. På pappret är det ett lag för övre halvan, deras relativt nya arena London Stadium må inte falla supportrarna i smaken, de saknar fortfarande Upton Park, men det är en stor arena som behövs om West Ham ska ta nästa steg. Ekonomiskt sett finns det kapital att handla för, det gör de varje sommar. Ibland lyckas de, vi alla minns ju Payet för att nämna en. Men oftast har de misslyckats med sina värvningar för stora pengar.

West Ham har egentligen förutsättningar för att vara ett lag för övre halvan. Men det får inte ske samma misstag när nästa tränare ska väljas. David Moyes är absolut inte rätt man och bör inte sitta kvar efter säsongen, hur det än går. Jag har ingen perfekt kandidat på näthinnan själv, men jag har tydliga tankar om vad för typ av tränare de behöver.

Jag vill se en tränare som står för en offensiv spelfilosofi. I dagens West Ham finns alla stjärnor i de offensiva leden, mer eller mindre. Sebastien Haller, som värvades dyrt från Frankfurt i sommar, tycker jag har jättepotential. Manuel Lanzini är kreatören som ska ha mycket boll. Felipe Anderson blandar och ger, men med rätt tränare och spelidé, kommer han visa att han egentligen är för bra för West Ham. Längre bak har de även en arvtagare till Mark Noble i Declan Rice.

Potentialen i detta West Ham-bygge är stor och jag tror, för att få ut så mycket som möjligt, att det behövs en tränare som inte bara vill försvara och kontra. Framför allt behöver West Ham tänka långsiktigt när de rekryterar. In med någon som vågar röra om ordentligt, det tror jag behövs. Det finns mängder med intressanta tränare som borde vars högaktuella för West Ham till sommaren. Frågan är om de anstränger sig för att hitta dessa - eller om de gör samma misstag som vanligt. Det ska bli spännande att följa.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln