Samarbeten är framtiden


Av - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

Att ha en partner i livet, pojkvän, flickvän, man, fru, sambo, husdjur, bästa vän, oavsett vem det är så vill alla ha någon man delar sina känslor och sitt liv med, en person man också lär sig att samarbeta med, som får en att nå andra höjder.
 

Etiketter: rickard johansson

Koppla det till fotbollsvärlden och vi kan få samma effekter genom att hitta en partner man kan samarbeta med. Det kan vara företag i form av sponsring, det kan vara andra idrotter där man tar in influenser och impulser från deras sätt att jobba men i och med att jag är verksam i IF Sylvia som är tydligt kopplad till IFK Norrköping och jag ser alla mervärden som det samarbetet ger, så är samarbeten mellan föreningar inom samma idrott ett stort plus. Istället för att se andra föreningar inom samma idrott som ett hot så hittar man en klubb som står för samma värderingar och arbetssätt där båda parter kan hjälpas åt till att nå höjder man inte kan göra ensam.

IF Sylvia får nytta kring spelare, kring ekonomi, kring medicinsk stab och kring sportslig utrustning bland mycket annat, IFK får fördelar genom att låta deras unga spelare utvecklas i en för dem väldigt bra miljö som division ett är och genom att flytta upp spelare i träning för att hela tiden ha en bra träningsmiljö i A-laget. Hammarby har sitt samarbete med IK Frej på ett liknande sätt och det finns en tydlig trappa. Spelare flyttas emellan, tränare flyttas upp och ner och ett sådant samarbete öppnar upp för att behålla yngre spelare i föreningen, det öppnar upp för att lyfta spelare som gör det bra utan kostnader, att använda tränarresurser i båda föreningarna och självklart dra nytta av varandras nätverk utanför planen.

Det finns även samarbeten av mindre skala, utlåningslista är ett användbart fenomen i svensk fotboll. Det är en lista där du kan skriva upp fyra spelare plus målvakt som då får representera två föreningar, det kan till exempel vara en division 1-förening som har ett samarbete med en division 3-förening för att ge speltid till unga spelare och för att stärka upp division 3-laget. Att även på den mindre skalan dra nytta av varandras kompetenser och kunnande, våga öppna upp era verksamheter istället för att stänga igen och röra sig i samma gamla hjulspår.

På den allra största scenen så finns även där samarbeten, Manchester United har samarbete med både Antwerpen i Belgien och Twente i Holland, Manchester City har tagit steget ännu längre och deras holdingbolag City Football Group har skapat ett samarbete mellan sju olika klubbar i sju olika länder, självklart av sportsliga skäl men kanske ännu mer av ekonomiska skäl.

Fler samarbeten är framtiden, en division 4-förening kan skapa ett samarbete med ett lag i division 6, jag undrar också vilket lag i damallsvenskan som kommer vara först ut med ett liknande samarbete som IFK/Sylvia och Hammarby/Frej har med ett lag i Elitettan, vilket lag är först ut?

Det finns en användbar sliten klyscha att slänga fram när det kommer till samarbeten mellan två föreningar: två är alltid starkare än en.

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln