Agenter – är det fotbollens arbetsförmedlare?


Av - Rickard Johansson -

Mitt namn är Rickard Johansson och jag är en fotbollsnörd som har förmånen att jobba med fotboll som huvudtränare för IF Sylvias division 1-lag och inom IFK Norrköpings organisation.  

I samhället finns olika aktörer som hjälper människor att hitta nya jobb där Arbetsförmedlingen är det mest kända exemplet. I fotbollens värld så finns kanske inte någon Arbetsförmedling att gå till men jag skulle vilja likställa agenterna med fotbollens svar på Arbetsförmedlingen.
 

Etiketter: rickard johansson

Agenter, rådgivare, medhjälpare, det finns många ord på detta yrke som har till uppgift att hjälpa spelare men också att hjälpa klubbar. Det är en djungel som sträcker sig ända från den högsta elitfotbollen och långt ner i divisionerna och även lågt ner i åldrarna.

Är agenter bra eller är det en av fotbollens baksidor?

Just nu är agenter något som faktiskt är mer positivt än negativt både för spelare och för klubbar. För spelaren så handlar det om det uppenbara, det vill säga, ta emot förfrågningar, selektera vilka som är intressanta, sälja in spelare, jobba fram avtal och helt enkelt hjälpa en fotbollsspelare som ofta inte har någon som helst koll på det juridiska. Agenter hjälper även klubbar, en agent kan skapa en ingång i en specifik klubb för att kunna sälja in en spelare till just den klubben. Ibland behövs det alltså flera agenter vid ett köp eller försäljning, en agent som förmedlar spelaren, en agent som hjälper till att få en kontakt in i en klubb och sedan en tredje agent som förmedlar åt klubben.

Ser man i division 1 och den verklighet jag lever i så överöses man av agenter som har nästa nya stjärna, man får ett CV, det skickas ett Youtube-klipp från någon mindre liga, det sätts ihop highlights-paket och säljs in rykten om att den och den klubben har varit intresserade. Här försöker agenterna skapa ett intresse kring sin spelare. Precis som på Arbetsförmedlingen så får man en rådgivare som hjälper en att formulera ett bra och intressant CV och spelare som är på nivån strax under elitnivån kan också behöva den hjälpen, att skapa ett intresse och ett CV och hoppas att någon klubb blir intresserad.

Personligen står jag fast vid att är spelaren tillräckligt bra på den lägre nivån som man är på, att man gör ett avtryck och gör skillnad då behövs ingen rådgivare som hjälper till att ”sälja” ut spelaren men många spelare på de lägre nivåerna ser en agent som en snabbare väg uppåt i seriesystemen. Behöver man en agent i division 2? I division 1? Eller är det bättre att leverera på fotbollsplanen och låta det CV:t tala? Inget bra svar på detta men ser man i övriga samhället så kan hen ha gjort ett väldigt bra jobb på ett yrke men så behöver hen hjälp för att sätta ihop CV och veta var man ska söka för att den nya arbetsplatsen ska upptäcka det fina jobb man har gjort tidigare, ibland behöver man en knuff i rätt riktning.

Många svenska klubbar har inte råd med en avancerad scoutingverksamhet för att hitta rätt i fotbollsmyllan men frågan är om det inte är bättre att lägga resurser och kraft att knyta till sig ”rätt” agenter som passar in i det arbetssätt som föreningen vill ha..

/Rickard Johansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln