Hjältar som föll.

Av - Christian Stolpe -
Christian Stolpe, Älvsjöbo med en stor passion för fotboll där hjärtat klappar extra hårt för AIK och Liverpool. Tränade Älvsjö AIK,s F04 lag från fotbollsskolan till F15 där tjejerna gav mig åtta otroligt roliga och lärorika år. Har fått en möjlighet att förlänga denna fantastiska hobby ytterligare några år då jag kommer att träna Aspudden Tellus F17 lag under säsongen 2020. Mitt fotbollsintresse är brett och jag kommer skriva om allt från europeisk toppfotboll till Sanktan.Idrottshistorien är full av exempel på stjärnor som inte klarade av att hantera livet vid sidan av idrotten. När jag gjorde lite research inför förra veckans krönika stötte jag på en mängd gamla fotbollshjältar som föll tungt där festandet och spriten till slut inte bara förstörde deras karriärer utan också krossade deras relationer till sina familjer och vänner. Namn som Paul ”Gazza” Gascoigne, Garrincha, Kenny Samson, Tony Adams och Paul Merson fladdrade förbi alla brottandes med svårt alkoholmissbruk under och efter sina karriärer.
 

Etiketter: christian stolpe

” Den kanske mest kände festprissen för de som började följa engelsk fotboll redan i slutet på 60 talet början på 70 talet var den karismatiske George Best som också var den förste som fick ordentlig ”rockstjärnstatus” inom idrottsvärlden ”

George Best var en gudabenådad dribbler med ett fantastiskt spelsinne och som debuterade i Manchester United redan som 17 åring och som året därpå var given i Uniteds startelva. Lika spektakulär som han var på planen var han inom kroglivet och snart syntes han nästan varje kväll på något trendigt ställe med någon blond kvinna vid armen iklädd det senaste modet och där det alltid fanns någon som ville bjuda idolen på något att dricka vilket han sällan eller aldrig tackade nej till. George Best var långt ifrån någon diva utan var ödmjuk, social och väldigt rolig något som märks i den mängd citat han lämnade efter sig. Hans citat romantiserade och skämtade för det mesta om hans liv och dåliga vanor även om man ibland kunde märka ett uns bakomliggande sorg i några av dom.

Apropå hans dåliga vanor: ”1969 slutade jag med kvinnor och alkohol, de var de värsta 20 minuterna av mitt liv”

Svar på frågan vart alla pengarna tagit vägen: ”Det mesta pengarna la jag på sprit, brudar och snabba bilar. Resten slösade jag bort”

Om hans arv: ”När jag går bort kommer man glömma bort all skit jag gjort och komma ihåg fotbollen. Om en enda människa tycker jag är världens bästa fotbollspelare är det nog för mig”

När kroglivet sedan började sätta sina spår vilket skedde redan när George var strax över 20 började hans prestationer och hans beteende att försämras både på utanför planen. Redan 1972 som 26 åring slutade George Best första gången med fotbollen något som han sedan skulle göra ett flertal gånger då han ångrade sig gång på gång när pengarna började sina.

Det enda någorlunda lyckade comebackförsöket gjordes 1976 i USA hos Los Angeles Aztecs där han till en början lyckas hålla sig någorlunda nykter vilket också visade sig på planen där både fans och media älskade hans dribblingar och smarta, oväntade passningar. Kärleken blev tyvärr kortvarig då han snart föll in i gamla vanor där det dagliga drickandet till slut gjorde honom omöjlig efter att alltför ofta kommit bakfull till träningar om han ens dök upp.

Efter ett liv av supande var i början av 2000 talet George Best lever helt slut och han var i desperat behov av en levertransplantation vilket genomfördes med framgång 2002. Men redan året efter tar en paparazzi bilder på George Best med ett glas i handen och snart dricker han på heltid igen. När han sedan under hösten 2005 början skicka ut sms-meddelanden om att det snart var slut var det ingen överraskning när den forne hjälten som 1968 korades till Europas bästa fotbollspelare en fredag i slutet av november 2005 somnade in 59 år gammal i sviter av sitt livslånga alkoholmissbruk. 

I Sverige finns det ju också ett antal exempel på fantastiska spelare som supit sönder sina kroppar, karriärer och därmed gått ur tiden alldeles för tidigt. Det mest kända Svenska exemplet måste ju vara Lennart ”Nacka” Skoglund som efter 13 år i Serie A och det Italienska nattlivet kom tillbaks till Sverige utblottad och kraftigt alkoholiserad. ”Nacka” gjorde några misslyckade försök till comeback med suget efter spriten var för starkt och den 8 juli 1975 hittades Lennart ”Nacka” Skoglund död ensam i sin lägenhet på Katarina Bangata.
Lennart ”Nacka” Skoglund blev bara 45 år.

Idrotten av idag är så extremt fysiskt krävande att det är snudd på omöjligt att klara av ett festande liv vid sidan av sin idrott utan att det syns tidigt på en atlets prestationer, något som troligtvis leder till att man kan få den hjälp som idag finns innan missbruket fått för långt.

Vila i frid alla fallna hjältar.

/Christian Stolpe

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln