Mellanmjölk passar inte alla!

Av - Nicklas Jönsson
Nicklas ”6-0” Jönsson va namnet, med en alldeles för kort fotbollskarriär i OPE IF och Hammarby IF i slutet på 80- och början på 90-talet. Så har jag efter 25 år som entreprenör och digitaliserings expert i näringslivet, åter engagerat mig i Svensk Fotboll. Från 2020 även som ungdomstränare och ordförande i en egen liten förening vid namn MAJ FC. För att ge några duktiga och väldigt ambitiösa Pojkar 07 från främst Tegelhagens Skola i Sollentuna, bästa möjliga förutsättningar, nära hemma. Att spela vacker fotboll var dag. 

Breddklubbar med ett bra ”Lagom” erbjudande, som passar de flesta, har vi massor av i Sverige. Det är bra som bas. Men utmaningen i Svensk ungdomsfotboll idag ligger i spetsen och spontanfotbollen. 
Monopol och lika för alla är förödande över tid. Det har vi massor med exempel på. Vi människor är nämligen olika, vi gillar valfrihet och vi utvecklas olika. Men om olika nu är så bra. Så är det väl dags att börja agera på det också, för att det skall vara trovärdigt att återkommande prata om. Ska vi bättre utveckla Svensk Ungdomsfotboll, så måste vi skapa bättre förutsättningar och tillgänglighet för såväl spontan- som olika spetsutbildningar, på fler platser i Sverige. 
 

Vår nästa Zlatan, skapas inte i en breddklubb. Vår nästa Zlatan, har idag ingen dyr mobiltelefon och Playstation hemma. Han lattjar istället fotboll i timmar ute på gården, när hans mer välbärgade kompisar lirar Fortnite i väntan på nästa breddklubbs träning. Vår nästa Zlatan passar inte riktigt in i breddklubbens ”mellanmjölks erbjudande” där alla ska bete sig på ett visst sätt och träna disciplinerat på samma sak. Men med lite tur så upptäcks förhoppnings vår nästa Zlatan ändå. Någon som ser hans olikhet som bra. Någon som ser hans annorlunda teknik, driv samt framförallt talang för att träna. 

Om nu vår nästa Zlatan får tillgång till en arena för spontanfotboll, i en region där det finns en klok scout eller erfaren ungdomsledare, som ser det där som den vanliga föräldrar tränaren inte ser eller kan hantera. Så att han sen kan plockas upp för att få den där spetsutbildningen av den erfarne ungdomsledaren, som förstår och kan lära ut vad det innebär att spela fotboll på allra högsta nivå en dag. 

Allt för många ungdomar, i våra större städer främst. Som spontant känner för att lattja lite boll. Saknar nämligen tillgängliga arenor i sitt närområde. Finns dom, så är dom uppbokade av de många breddföreningarna. Problemet är störst i de stora städerna, det har vi sett massor med data på. Men inget som någon agerar på. 

I andra änden vad gäller Spetserbjudandet till dom mest ambitiösa och tidigt utvecklade ungdomarna som organiserat vill träna mer och bättre med likasinnade. Så saknas tillgängligheten även här för allt för många. Men bor man på rätt ställe där det finns en bra Akademi och/eller har föräldrar som kan köpa in en PT eller lösa resorna till den spetsutbildningen, så går det att lösa. Men tänk va många som inte får möjligheterna att spela så mycket fotboll de vill pga att de bor på fel ställe eller har föräldrar som inte har den ekonomi eller tid som behövs för att ge dom tillgång till den spontan- eller spetsutbildning de skulle behöva.

Förstå mig rätt, breddfotbollen är fantastisk för de många. Men vi har så många som bara vill lattja eller som vill lattja och leka fotboll som komplement till de organiserade breddträningarna med laget. Att få leka fotboll med spelare i olika åldrar och storlekar vet vi är oerhört nyttigt, det är någonstans den mest äkta och härligaste fotbollen - vi måste skapa bättre förutsättningar för det bara. Se bara på hela Sydamerika och stora delar av Afrika idag. Vilka fantastiska fotbollslirare som spontant utbildar sig själva där idag och skaffar sig en teknik och bollbehandling som inte går att organiserat lära ut. 

Precis som vi i andra änden har massor med super ambitiösa ungdomar som vill få träna mer och framförallt mycket bättre med andra likasinnade under ledningen av riktigt vassa fotbollstränare. Men i allt för många delar av Sverige så saknas tillgången till det. Vi skulle behöva en tillgänglig Peter Kisfaludy eller ”Zäta” på en grön, uppkopplad och uppvärmd konstgräsplan varannan em, kväll samt helg i varje stor- och mellanstor stad i Sverige. Som inte bara ger våra mest ambitiösa ungdomar en fantastisk utbildning, utan även utbildar och inspirerar andra föräldra- och klubbtränare. 
 
Så skall vi fostra fler nya Zlatans i Sverige, så behöver vi komplettera breddfotbollen med fler ”året runt” arenor i ungdomars närområden samt fler och mer tillgängliga Akademi eller spetsutbildare i fler regioner och närområden i hela Sverige. 

Ta bara i Sollentuna i Norra Stockholm, 10 km från centrala Stockholm där jag bor. Är du tidigt väldigt duktig och ambitiös, så behöver du resa 1-2h per dag med buss, tåg eller tunnelbana för att få tillgång till en riktigt bra spetsutbildning. Om du inte hade tur i Föräldratränar lotteriet. Känner du sen spontant för att gå ut och lattja, så finns det inte en ledig fotbollsyta. Om inte dina föräldrar köpt in en egen liten mini arena. Alla arenor är uppbokat av den stora breddklubben i samsyn med kommunen, som skapat ett lokalt fotbollsmonopol. Som kortsiktigt är enkelt för kommunen och bra för ekonomin och kansliet i den stora breddklubben. Men inte så bra för utvecklingen av unga fotbollspelare i Sollentuna, tror jag…vilket jag agerar på. 

Det här är något som våra många och bra breddklubbar INTE kommer lösa tror jag. Tror tyvärr heller inte våra nationella eller lokala Politiker, RF, SvFF eller deras regionala förbund kommer lösa det här inom rimlig tid. Det här är något som ett fåtal kommersiella aktörer eller då proffsklubbar kommer börja lösa. Låt oss hjälpa och stötta dom - inte bromsa för att dom är olika! 

Större fastighetsbolag kommer när de fått ordning på kalkylerna inse nyttan av ”Kulan” liknande arenor för spontan idrott är en riktigt bra investering för deras fastigheter. Vilket gör att dom kommer börja investera i det vid nybyggnationer eller upprustning av sina fastigheter. Kalkylerna till det kommer från kommersiella aktörer som Unisport, Stadium, SuperCenter mfl. Så dom får sälja sina produkter och tjänster för det. Precis som de stora klubbarna som har insikten och ekonomin, kommer skaffa sig allt fler satellit klubbar eller satellit tränare som åker ut med sin sponsrade buss och tillhörande släp med sitt fotbollsevent kit till förorterna och de regioner där det saknas spetsutbildningar. För att där hålla riktigt bra spetsträningar och identifiera de ”största och mest olika” fotbolls talangerna. För det kommer vara en bra investering för dom. Gör inte våra största svenska klubbar det, så kommer allt fler av de riktigt stora Internationella superklubbarna ta den lediga positionen, även i Sverige. Dom största Internationella klubbarna är just nu upptagna med att göra det i mer intressanta regioner av världen än Sverige. Men vi kommer se och behöver uppmuntra fler klubbar än Espanyol, Juventus och Milan mfl att göra det i Sverige i än större skala. För olika erbjudanden, ökad kompetens och tillgänglighet till arenor och olika fotbollsutbildningar är jag övertygad om är väldigt bra för Svensk Fotboll. 

Olika och valfrihet är bra, låt oss agera på det nu också!

/Nicklas Jönsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln