Framefotboll – sporten som sänker trösklarna.

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.I onsdags träffade Bosse Petersson och jag Fredrik Quistbergh, initiativtagare, tränare och dynamo för framefotboll (jag väljer den svenska formen utan särskrivning: jämför ”strandfotboll, landhockey, innebandy”). Sporten utvecklades i Storbritannien 2014 och har stora möjligheter att bli stor även i Sverige.
 

Etiketter: ronald åman

Framefotboll spelas i en bakåtvänd rullator som på engelska heter ”walking frame”. Det är en lättare boll, mindre spelyta och delar av träningen kan individanpassas så att varje spelare får chans att prestera på sin nivå. Framefotboll spelas på lämpligt underlag med fem spelare i varje lag och flygande målvakt. Håll utkik på Lilla Sportspegeln den 7/2 (fredag) där får du veta mer om sporten som vill visa att det faktiskt är möjligt att inkludera - inte exkludera.

Forskningen visar att unga med funktionsnedsättning idrottar och motionerar betydligt mindre än andra i samma ålder. Forskningen visar också att det inte är funktionsnedsättningen i sig som är orsaken utan att det framför allt handlar om okunskap hos omgivningen. Kravet på prestation blir ofta för stort, eller för litet, i förhållande till funktionsnivån.

Redan i september förra året gick startskottet för vårt samarbete med Stockholm Framefotboll. Vi firade detta nya samarbete med en öppen träning under Nacka HI:s Nacka Games 2019, där våra ambassadörer Anders Limpar, Hasse Eskilsson, Thomas Lundmark, Per Ferm och Thomas Bodström deltog. Samarbetet har nu lett fram till att ”Framefotbollens dag” kommer att genomföras den 1 juli på Hammarens IP i Mariefred i samband med ViLirares kollo. Vi hoppas att samarbetet ska leda fram till att allt fler får möjlighet spela världens populäraste sport. 

Stockholm Framefotboll var för övrigt en av de nominerade till ViLirare for Friends stipendium 2019. Bli inte förvånade om de dyker upp bland de nominerade i år igen, de lever verkligen upp till kriterierna ”att på ett avgörande sätt agerat förebild avseende fair play, respekt för varandra samt kärleken till sporten fotboll”.

Ta dig gärna tid att se det fina inslaget i TV 4 Nyhetsmorgon. Sök på ”Framefotboll TV 4”. Jag utlovar varma känslor!

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln