Bra scouting räcker långt


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Ingen har nog missat Gabriel Martinelli - Arsenals nya guldklimp, som trots att han bara är 18 år redan har satt avtryck i Premier League och Europa League. Mot Chelsea på Stamford Bridge sprang han 70 meter med bollen i maxfart innan han säkert placerade in bollen till 1-1. Det är svårt att tro att samma spelare i fjol spelade i den brasilianska fjärdedivisionen och kostade Arsenal nästan sju miljoner pund i somras. Det kallar jag scouting i världsklass.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Francis Cagigao heter scouten som upptäckte Gabi Martinelli. Det var även han som en gång i tiden upptäckte Arsenals andra målskytt mot Chelsea, Hector Bellerin. Det var också Cagigao som scoutade och rekommenderade en viss Cesc Fabregas till Arsenal. Listan kan göras lång.

I dagens fotboll är det så mycket pengar inblandat. Ibland känns det som att vissa klubbar gör det lite för enkelt för sig, de tar genvägar och köper en ”färdig” spelare för en större summa pengar.

Det finns väldigt duktiga scouter. Självklart är det alltid en stor chansning när en scout rekommenderar en spelare, för även om det i grunden är en riktigt bra spelare så är det ju ingen garanti för att det ska funka, om man, som Martinelli, flyttar från hemlandet Brasilien som 18-åring, till världens bästa liga i England. Men vi ser gång på gång att det går att göra riktiga superfynd där det sparas enorma mängder pengar. Det är värt att komma ihåg när vissa klubbar, inte minst Arsenal, har en låg transferbudget att röra sig med.

Martinelli då? Hur bra kan han bli? Han har alla förutsättningar för att bli en världsspelare. Men det som imponerar mest är hur bra han redan är. Det är ovanligt att se en 18-åring som känns så självklar i allt han gör på planen. Han är mycket mer än en målfarlig och snabb forward/ytter. Han sliter stenhårt, såväl offensivt som defensivt och spelar med ett annat självförtroende än många andra i den åldern på en sådan hög nivå. Han är redan ordinarie i Arsenal och med Arteta som sin tränare tror jag att Martinelli blir en framtida stjärna i Premier League. Inte dåligt för en som spelade i brasilianska fjärdedivisionen bara för ett år sedan. Tacka Francis Cagigao för det.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln