Vem kan man lita på?

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.

Det undrade Hoola Bandoola Band för snart 50 år sedan.

De historiska banden mellan idrott och vadhållning på idrott går mycket längre tillbaka än 1970-talet. Illegalt spel kan nog spåras tillbaka till antikens olympiska spel (första spelen hölls 776 f. Kr). Men under de senaste decennierna har den kopplingen ytterligare utvecklats och fördjupats. I spel- och vadhållningsindustrins farvatten finns dock ett allvarligt, växande problem: matchfixning.


 

Etiketter: ronald åman

Tidigare dömdes personer främst för grovt tagande av muta eller grovt givande av muta i samband med den här typen av brott, men sedan den 1 januari 2019 finns ett nytt brott i spellagen som benämns som ”spelfusk” och som skapats med ambitionen att fånga just den här typen av brottslighet.

I spellagen står: ”Den som otillbörligen vidtar en åtgärd som är ägnad att påverka utgången av ett spel som omfattas av licenskrav enligt denna lag döms för spelfusk till fängelse i högst två år. Om ett brott är grovt, döms till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning eller annars varit av särskilt farlig art.”

Tre domar har fallit i matchfixningsfall i svenska domstolar: en 2015, en 2016 och en i november i 2019.

Den 3 november förra året dömdes före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu och hans 38-årige vän till villkorligt fängelsestraff och dagsböter för att försökt ha mutat den tidigare AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos.

Nyckelraderna i domen:

”Hovrätten gör till skillnad från tingsrätten bedömningen att vad som föregått mötet och vad som sades vid mötet måste ses i ett sammanhang. Enligt hovrätten har Kenny Stam på ett klart och tydligt sätt erbjudits en otillbörlig förmån redan när ('38-åringen') uppgav att det fanns en anledning till varför han och Dickson Etuhu kommit till Stockholm den aktuella dagen och att det fanns pengar att tjäna på den kommande matchen”.

Kärnfrågan rör träffen på restaurangen vid Hornsbergs strand i Stockholm där Dickson, Kenny Stam och ”38-åringen” åt lunch våren 2017, två dagar före AIK:s bortamatch mot IFK Göteborg som senare sköts upp på grund av det nu fastslagna matchfixningsförsöket.

Domen har överklagats till Högsta domstolen som ännu inte meddelat om de kommer bevilja prövningstillstånd.

Fallet är det enda på elitfotbollsnivå och väcker naturligtvis både nyfikenhet och avsky. Än en gång: Vem kan man lita på?

Uppenbarligen inte Sveriges största futsalstjärna genom alla tider. (Vars namn jag inte vill offentliggöra eftersom han ännu inte är dömd, vilket Nerikes Allehanda nonchalerade) Sedan priset som årets futsalsspelare i Sverige började delas ut under Fotbollsgalan är han den ende mottagaren, han är Sveriges meste och bäste landslagsspelare med 45 mål på 64 landskamper och 2014/15 blev han Sveriges första futsalproffs, för Manfredonia i italienska serie B.

Han var naturligtvis uttagen i truppen till Sveriges EM-kval på Malta den 29 januari. Tillsammans med den andre anhållne spelaren är han av naturliga skäl struken.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet:

  • Brottsmisstankarna gör att spelarna inte är lämpliga att representera det svenska futsallandslaget. De kommer därför att ersättas av andra spelare. Det inträffade är givetvis mycket allvarligt och beklagligt. Vi lägger mycket kraft och resurser på att motverka matchfixning och utredningen är en följd av det nära samarbete som Svenska fotbollförbundet och polisen bedriver för att motverka kriminella angrepp på vår verksamhet.


Matchfixning är intressant för den organiserade brottsligheten av flera skäl. Man kan tjäna mycket pengar. Risken att åka dit är mycket liten och resultatet är att man får vita rentvättade pengar av spelbolagen. Detta innebär på sikt att ”den rena fotbollen” kan bli den stora förloraren – vem vill se uppgjorda matcher? Förutom de som varit med och riggat dem. Här har Spelinspektionen och Svenska Fotbollförbundet ett sisyfosarbete att göra, ett slit utan slut.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln