”Fotbollen är ett julbord”

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Men långt ifrån ett ekologiskt julbord. I den nya tidens affärer, större och snabbare, smyger mörkermänniskor runt och skär emellan. Som i vissa agentsammanhang. Förr – på den ”svartvita tiden” – var det vanliga att managers och sportchefer utan större moraliska betänkligheter tog emot summor från agenter för att välja just den agentens spelare. Idag är det snarare så att klubbarna har ett julbord av agenter att välja mellan. 
 

Etiketter: ronald åman

För två år sedan avslöjade TV4:s Kalla fakta, i ett samarbete med Fotbollskanalen, ett hemligt nätverk där agenter använt sig av bland annat hot och matchfixning i försök att tjäna snabba pengar. 

Enligt journalisterna var det ”högdjur” som var inblandade i skandalen. Stjärnagenten Vladica

Lemić pekades ut som inblandad. Lemić representerar bland andra Real Madrids dåvarande mittfältare Luka Modrić, vinnaren av Ballon d’Or 2018, och har gjort affärer med spelare som Samuel Eto’o, Arjen Robben och Klaas-Jan Huntelaar.  
Lemić var även involverad när Alexander Isak gick från AIK till Borussia Dortmund i januari 2018. (Många involverade i den övergången må man säga …) Lemićs metoder hade redan innan det svenska avslöjandet beskrivits som ”maffialiknande” av europeiska medier.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare menade i samband med avslöjandet av nätverket att polisen har koll på de brottsbenägna agenterna och att han önskade större engagemang från ansvariga inom fotbollen inklusive att licenskravet skulle återinföras. ”Fotbollen är ett smörgåsbord, ett julbord helt enkelt. Det är inte bara julbordet i sig utan även godisbordet bredvid. Det har varit väldigt enkelt att komma in i fotbollen. Så därför hoppas vi nu, och vi ser ju också att fotbollen börjar diskutera det här, att fotbollen gör det betydligt svårare helt enkelt. Det är väldigt mycket pengar inblandade. Från vår sida har vi ju sagt att vi gärna ser att man jobbar med någon form av certifikat, precis som i mäklarbranschen där man ska visa att man är seriös. Kanske till och med att man som agent behöver visa att man inte förekommer i brottsregistret. Men också att man visar var man deklarerar sina affärer, vilken skattemyndighet och i vilket land man deklarerar affären.” 

Under hösten fick vi höra mer om agenter med tvivelaktiga metoder kopplade till toppklubbar i allsvenskan. Den smutsiga delen av agentverksamheten finns närmare än vi vill önska och tro. Nu i veckan kunde vi läsa om hur gängkriminella har infiltrerat fotbollen, ända upp till elitstjärnorna, där målet är att knyta till sig unga spelare så tidigt som möjligt. 

Den mutbrottsdömde tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu fick tre miljoner kronor av Alexander Isaks agentnätverk vid försäljningen till Borussia Dortmund, för att övertyga de inblandade personerna att acceptera nätverkets villkor. Samma agentnätverk har satt Isaks landslagskollega Robin Quaison i en knepig situation.  

Quaison har varit i polisförhör som vittne för att han under tre års tid fört över nära fem miljoner kronor till en viss Masireh Jadama. Jadama misstänks för grov ekonomisk brottslighet, bland annat eftersom han inte betalat skatt på Quaisons överföringar. Jadama hävdar att pengarna han fått har gått till välgörande ändamål: att hjälpa unga med fotbollen. Enligt Skatteverket har pengarna bland annat gått till fotbollsbiljetter och fotbollsresor, och inte som överföringar till ideell fotbollsverksamhet.

Både Alexander Isak och Robin Quaison har hävdat att Masireh ”Masse” Jadama är känd inom fotbollen för att hålla unga talanger borta från kriminalitet. Men nu avslöjas det att Masireh Jadama samarbetar med en av Stockholms mest kända utpekade gängledare, en man i 30-årsåldern från Rinkeby. Den utpekade gängledaren kallas fotbollsagent, Agent L, i Skatteverkets utredning mot just Jadama.

Det säga att fotbollen är en spegelbild av samhället. Detta är ett bevis för det påståendet.
Till sist: I jultider kan man väl få önska sig något. Som att få veta hur många som stod på avlöningslistan vid Alexander Isaks övergång till Borussia Dortmund för snart två år sedan. Och vilka de var.

God jul.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln