Konsten att ta rätt beslut!


Av - Rune Larsson -
Rune Larsson, Bandhagen f.d. elitdomare med 202 allsvenska matcher. Rune är född på Gotland och har skrivit boken "Domaren som gjorde mål". 

Under mina trettio säsonger som fotbollsdomare så tog jag naturligtvis många beslut.
 

Ibland tog jag beslutet att blåsa men oftast blev nog beslutet att spela vidare. De flesta besluten var säkert riktiga men ibland blev det fel.
Eftersom det nu är tjugo år sedan jag lade pipan på hyllan så är säkert de allra flesta av dessa beslut idag glömda.

Det enda beslut som man idag minns är när jag fick det plötsliga infallet att som domare kasta mig raklång i luften och nicka in ett mål i en träningsmatch mellan min gamla klubb Essinge IK och AIK på Råsunda år 1979. Det var inget riktigt beslut men det var ett roligt minne för de som var med. På den tiden var domaren en död punkt så det var bara att godkänna målet. Inte förrän i år har den regeln ändrats så nu blir det ett nedkast om bollen råkar träffa domaren. 
Vi får väl kalla det för LEX Larsson Bandhagen.

Som domare gäller det att skaffa sig ett starkt varumärke. När jag var i farten stod det alltid att domare var Rune Larsson, Bandhagen. Många har sagt till mig att dom har trott att jag har två efternamn, Larsson Bandhagen.
Eftersom jag dömde på elitnivå i tjugoen säsonger så varierade det hur starkt mitt varumärke var. Med tiden blev det dock synnerligen starkt. 

Idag har jag bara två uppdrag kvar inom fotbollen. Jag är med i valberedningen för SFS, Sveriges Fotbolls Historiker och Statistiker. Inget speciellt tungt uppdrag mer än under de två första veckorna i april innan årsmötet.

Det andra uppdraget är som ordförande i ViLirare for Friends stipendiejury. Ett hedersuppdrag som jag är mycket stolt över. Under den första veckan i november skall jag tillsammans med mina nio jurykamrater komma fram till vem som skall bli vinnare av stipendiet, efter att medlemmarna har röstat fram finalisterna.

I år var vi synnerligen överens om att stipendiet skulle gå till Right To Play, som gör ett förträffligt jobb för att integrera personer i det svenska samhället genom fotbollen. 

Grattis och lycka till även i fortsättningen med ert utmärkta arbete.
Den 20 januari skall jag tillsammans med ViLirare for Friends ordförande Bo Lennart Jepson besöka Right To Play. Även förre VM domaren Jonas Eriksson är då inbjuden att komma och berätta om sin syn på domarskap.

/Rune Larsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln