Ajax – en Fågel Fenix som sköts ned.

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Den så avgörande Bosman-domen från 1995 har fått betydande effekter på klubbfotbollens tidigare grundläggande idé – att bedriva ungdomsverksamhet som utvecklar talanger – delvis satts ur spel. Tidigare kunde verksamhetsidén vara att sälja talanger till större, bättre bemedlade klubbar. Nu kan talangerna lämna som Bosman-fall utan att klubben får ersättning, bara ett så kallat utvecklingsbidrag. Ytterligare en effekt av domen är att de mindre klubbarna (med dito ekonomi) sällan kan erbjuda långtidskontrakt, vilket gör att storklubbarna kan förvärva spelaren för – i sammanhanget – kaffepengar.  
 

Etiketter: ronald åman

Visst är det lite av ödets ironi att den belgiska ligan, som gjorde att Bosman tog striden ända upp i EU-domstolen, har drabbats hårdast av konsekvenserna. Under perioden mellan 1976–1993 gick belgiska klubbar till final i någon av de stora europeiska turneringarna (Europacupen, UEFA-cupen och Cupvinnarcupen) vid nio tillfällen. Efter Bosman-domen har inget belgiskt lag tagit sig till final.

Inga ligor blev hårdare drabbade än de belgiska och nederländska. Bosman-domen, parat med den snabbt växande TV-marknaden, ändrade direkt affärsmodellen för elitklubbarna, oavsett hur framgångsrika de en gång varit.

Ajax kan tjäna som ett bra exempel på hur en klubb kan riskera att bli frånsprungen. 1995 hade ett gäng närmast larvigt unga spelare charmat fotbollsvärlden och vunnit Champions League-finalen mot Milan. Det var klubbens sjätte stora titel på 25 år. Året efter nådde man finalen men föll mot Juventus på straffar. 1997 förlorade man mot Juventus i semifinalen. Då hade Bosman-domens ödeläggande effekter redan börjat göra sig gällande. Ajax hade, likt många andra klubbar, inte brytt sig om att säkra talangerna med nya kontrakt. Man hade helt enkelt inte tagit Bosman-domen på allvar, i varje fall inte konsekvenserna. Edgar Davids var den förste att utnyttja det utgående kontraktet och gick till Milan 1996, liksom Michael Reiziger och Winston Bogarde. Patrick Kluivert följde efter året därpå. I januari 1999 strejkade sig bröderna de Boer, Frank och Ronald, till en övergång till Barcelona – en fingervisning om en maktförskjutning från klubb till spelare och agent. Under sommaren 1999 lämnade Jari Litmanen Ajax för att gå till Barcelona som Bosman. Samma sak, dock med en symbolisk övergångssumma, gjorde målvakten Edwin van der Sar när han gick till Juventus.

På fyra år blev Champions League-mästarna effektivt nedmonterade. Sedan dess har ingen lyckats med att bygga upp en nederländsk klubb som varit i närhet av att etablera sig bland de storklubbar som dominerar den europeiska fotbollen idag. De klubbarna kommer från fotbollens motsvarighet till G 7-länderna (sju av världens största industrialiserade ekonomier), men skulle här vara fyra till antalet: England, Italien, Spanien och Tyskland. De har dominerat totalt de senaste 25 åren, med undantag för Portos seger 2003. Ingen klubb utanför dessa fyra länder har ens nått en finalmatch i världens mest prestigefyllda turnering. Inget tyder på att detta kommer att förändras. I varje fall så kommer varken Nederländerna eller Belgien att bli den femte nationen som spär ut dominansen. Det var talande när Ajax nådde semifinal i Champions League 2019 för att sedan köpas sönder. Det är troligen så nära de lite mindre länderna kan komma. Tyvärr.

Enligt mytologin är Fågel Fenix en fågel med ovanligt långt liv, som vid sin död brinner upp, för att sedan återfödas i askan. Även Ajax tycks ha den osannolika förmågan.

Men i tisdags blev fågeln nedskjuten. Igen. Ajax, som mot alla odds gick hela vägen till semifinal i den förra upplagan av Champions League, hade införskaffat sig ett gyllene läge till att ta sig vidare till årets CL-åttondelsfinal: tvåpoängsförsprång till Chelsea och Valencia inför ett avslutande hemmamöte mot det sistnämnda laget.

Men spanjorerna vann den svåra bortamatchen med 1-0 och tog sig därmed vidare till åttondelsfinal tillsammans med Chelsea. Klubbarna som lyckades med det i de andra grupperna kommer alla från England, Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Kan mönstret bli tydligare?

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln