Tror du att Zlatan betalat för att gå in i Hammarby?

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Vi Lirare-krönikören – och därmed kollegan – Jimmie Åkesson gav en insiktsfull analys häromdagen gällande Zlatan Ibrahimovic. Detta är min tolkning efter de senaste dagarnas händelser.
 

Etiketter: ronald åman

Sedan bomben briserade i tisdags har det redan skrivits åtskilliga spaltmeter, kanske rent av kilometer, om Zlatans inträde i Hammarby. Spekulationerna har gått i spinn i alla medier och fora: på jobbet, puben, gymmet – överallt! Intresset för Sveriges främste fotbollsspelare genom alla tider (jo, all statistik talar för det) har alltid varit stort sedan han slog igenom för 20 år sedan, men nu slog det nästan i taket. Det är bara att ta av sig hatten för en otroligt skicklig lansering av ett sprängämne.

Låt mig säga det direkt: Jag tror inte att Zlatan har stoppat in ett öre själv. Det är en uppgörelse mellan AEG, LA Galaxy och Ibrahimovic. Indirekt har Zlatan betalat med en valuta som är hans varumärke.

Majoritetsägandet – 51/49% –  kommer alltid att finnas hos medlemmarna i den ideella föreningen och jag tycker det låter långsökt att Zlatan har övertagit AEG:s halva post för att de skulle vilja gå till börsen längre fram. Då skulle väl medlemmarna i föreningen rösta med fötterna och välta en eventuell börslansering.

Ett par saker är mer klara än andra: affären gör svensk fotboll mer intressant. Zlatan sätter sin omisskännliga prägel på allt – han tjänar pengar på svensk mark, skapar rubriker, underhåller sitt varumärke på den svenska fotbollsmarknaden och planerar för livet efter den aktiva karriären. Allt på Zlatans sätt.

Det är där mina tvivel om äktenskapet uppstår. Den gudomlige fotbollsspelaren har inte gjort sig känd för mellanmjölkslösningar eller att ta regi. Glöm inte att han för en månad sedan påstod att Janne Andersson var rasist och ”förstörde allt jag har byggt upp” med sin första landslagstrupp, eftersom den innehöll färre spelare med invandrarbakgrund.                   Om Hammarby inte markerar sitt revir (51%-regeln) gentemot Zlatan och hans kraft, kan det innebära något som Bajen inte behöver nu när man organiskt byggt upp en framgångsrik plattform att utgå ifrån. 

Avslutningsvis något som vittnar om en viss megalomani hos huvudobjektet:    ”Jag tror att de i Malmö respekterar det här. Jag har en god relation till MFF och har haft det i alla år. Men det här har inget med mig som fotbollsspelare att göra. Jag tror att de i Malmö är glada för min skull.”

De enda som möjligtvis är glada är styrelsen i MFF som kontinuerligt sedan 15 år tillbaka fått flera hundra miljoner i vidareförsäljningsprocent varje gång Zlatan bytt klubb och det har ju skett några gånger … 

Malmö-rapparen Ozzy skaldar ”På Bråkmakargatan, alla barn vill bli Zlatan”. Jag är inte säker på det längre. 

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln