Använd VAR rätt, eller inte alls


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Jag var positiv till att VAR skulle införas i de största ligorna runt om i Europa. Äntligen skulle felaktiga domslut inte förstöra en hel match. Allt skulle bli mer rättvist. Jag är fortfarande positiv till VAR som system, men som det ser ut nu dödar den fotbollen totalt. Börja använda VAR rätt, eller använd det inte alls.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det kryllar inte direkt av VAR-förespråkare nuförtiden. Kan man klandra oss som ändrat åsikt? Med tanke på hur det ser ut i match efter match finns det ingen anledning varför haveriet ska få fortsätta.

Tisdagens Champions League-match mellan Real Madrid och PSG var VAR när det är som sämst. När Courtois fällde en helt en frispelande Icardi någonstans kring straffområdeslinjen undrade nog alla huruvida domaren skulle blåsa för straff eller frispark, och vilken färg det skulle vara på kortet. Det löser väl VAR, eller? Är det inte skapat för situationer som dessa?

I stället sprang domare Artur Soares Dias ut till sin lilla videoskärm och hittade en frispark - åt Real Madrid - på mittplan i sekvensen innan bollen spelades i djupled till Mauro Icardi. Att gå från straff och rött kort, som var domarens beslut innan han tog hjälp av VAR, till frispark för Real Madrid, för en liten knuff - som skedde i en tidigare sekvens. Är det rimligt?

Ska man kunna gå tillbaka hur lång tid som helst för att hitta frisparkar? Oavsett om det är en solklar frispark som domaren missar behöver det inte innebära rättvisa. Jag tycker inte att det som hände PSG var rättvist.

Använd VAR på ett annat sätt i stället. Som det ser ut nu verkar ingen veta hur det ska användas, vare sig tittare, spelare eller domare. Det är rörigt, används både fel och för mycket. VAR borde inte finnas till för att skeppa millimeterrättvisa i varenda offside-, straff- eller frisparkssituation. VAR borde finnas till för att rätta klara fel som domarna missar eller bedömer fel.

Så som det ser ut nu är vad många var rädda för. Det ska kollas vid varenda förseelse, som tittare blir det ryckigt och det tar bort alla känslor vid mål när alla vet att det ska föras en dialog med VAR-rummet först.

Det som gör mig hoppfull är att VAR-systemet ändå är relativt nytt. I Premier League är detta första året med VAR och är väl i någon mån alltjämt inne i en testperiod. Kanske, kanske kan VAR visa sig funka i framtiden, när de har listat ut hur man bäst använder sig av systemet. Just nu försämrar det tyvärr fotbollen avsevärt.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln