Riggade matcher – fotbollens farsot.

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Känner du till klubben Skënderburo? 

Nej, jag förstod det. Egentligen borde vi alla ha hört talas om den första klubben som avstängdes från Europaspel på grund av matchfixningar – den nya farsoten inom internationell fotboll. Det skedde för tre år sedan då uppmärksammade ögon upptäckte avvikande spelmönster i samband med en rad av klubbens matcher. Förra året kom en ny avstängning och dryga böter, varpå Skënderburo överklagade men domen fastställdes i somras av idrottens internationella domstol, Cas.
 

Etiketter: ronald åman

I Sverige fick Riksenheten mot korruption fick ta emot märkliga anmälningar redan 2012. Det handlade om matchfixningar på olika nivåer inom svensk fotboll. Men trots alla anmälningar har det bara resulterat i fyra matchfixningsrättegångar. Varav tre på lägre nivå och så hovrättsdomen i AIK-fallet under veckan.

Tidigare hade tingsrätten friat Dickson Etuhu och hans 38-årige vän, men nu ändrade Svea hovrätt domen och fällde båda för mutbrott. De två stod åtalade för försök till matchfixning inför matchen IFK Göteborg - AIK som skulle ha spelats i Göteborg den 18 maj 2017, men som samma dag sköts upp med anledning av vad som skett. 

AIK, som hanterat händelsen exemplariskt, konstaterade i veckan:

- AIK Fotbolls anställda har i detta fall agerat föredömligt. Andra som utsätts för liknande påverkan vet nu att Svea hovrätt är tydliga med att de värderat händelsen som ett brott. Blir det ännu en överklagan så kan vi bara hoppas på att denna dom är vägledande. Förhoppningsvis sänder domen en signal som skänker mod och kraft åt andra som blir drabbade likt AIK Fotboll blivit, säger AIK Fotbolls klubbdirektör och vd Jens T Andersson.

– AIK Fotbolls anställda har i denna långa process stått upp för grundläggande värden inom idrotten, fotbollen och AIK Fotboll vilket jag känner en stor stolthet över. Att en före detta AIK-spelare blir dömd för detta är inget annat än en stor tragedi, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Det är skönt att prövningen är över och jag lägger i och med dagens besked detta bakom mig, säger Kyriakos Stamatopoulos.”

Bara under 2019 har Svenska fotbollförbundet registrerat ett rekordantal misstänkta matcher,
hela 47 stycken, varav 19 av dessa anses med säkerhet ha varit manipulerade. Antalet matcher som där misstänksamhet har uppstått, till exempel på grund av avvikande spelmönster, har på senare tid legat runt 20–30 årligen. ”I runda slängar” rör det sig om 200 misstänkta fotbollsmatcher sedan anmälningarna började, men naturligtvis är mörkertalet  stort. Men håll med om att fyra åtal och tre fällande domar inte är mycket.

Riksdagen röstade igenom den nya spellagstiftningen och sedan 1 januari finns ett speciellt spelfuskbrott. Ett matchfixningsråd med medlemmar från idrotten, spelbolag och myndigheter har inrättats med ambitionen att ”matchfixningen ska rökas ut” (Regeringens eget uttryck).

Fotbollförbundet borde snegla på möjligheten att straffa klubbarna som ofta förekommer på listan över misstänkta matcher. Det kan låta brutalt och svårgenomförbart med poängavdrag eller nedflyttning, men faktum är att det fungerat i andra länder, inte minst i Italien. Landet med en rik tradition av fixade matcher. Så även i exemplet i inledningen med albanska Skënderburo som avstängdes från att spela i Europa. 

Hut går hem!  

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln