En av svensk fotbolls största skandaler

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Den här krönikan borde handla om den rafflande slutstriden i Allsvenskan och kvaldramatik för att gå upp eller hänga kvar i densamma. Men den kommer att handla om en av svensk fotbolls största skandaler, kanske rent av den största.
 

Etiketter: ronald åman

Det har egentligen bara förekommit tre större uppmärksammade händelser med ekonomisk prägel genom åren. Den första inträffade i början på 1930-talet, den andra 70 år senare och så ”Östersunds-härvan”, 15 år senare.

Låt mig kort beskriva de första två:

Malmö FF blev diskvalificerat och nedflyttat från Allsvenskan 1934. MFF:s höstmatcher i Allsvenskan ströks och de återstående elva lagen i Allsvenskan spelade färdigt utan matcher mot Malmö FF. Ett lag, av de återstående elva, flyttades ned från Allsvenskan. Det var efter en anmälan från IFK Malmö som Svenska Fotbollförbundet började granska MFF:s räkenskaper och man kom fram till att klubben hade betalat ersättningar till spelare som inte var tillåtna enligt de amatörregler som fanns. Beslutet om diskvalifikation och nedflyttning tog Svenska Fotbollförbundet 24 mars 1934. Både spelare och styrelsen blev avstängda och fick starta om i division II. Under sommaren fick de avstängda spelarna åter spela, avstängningen bland spelarna var upphävd, medan styrelsen förblev avstängda i två år.

Bakgrund: MFF hade sedan inledningen av 1930-talet tillämpat ett system där spelarna fick en viss poängpremie, som sedan betalades ut vid seriens slut. Det rörde sig inte om några stora pengar (7.50 per poäng), men icke desto mindre välbehövliga i svåra ekonomiska tider med hög arbetslöshet. Eric Persson – ”Hövdingen” – ansåg att detta var det minsta klubben kunde göra för spelarna som lockade publik till matcherna, och därmed gav intäkter till föreningen. Den här typen av kompensation till spelarna var något som i stort sett alla klubbar tillämpade, men inte fullt så öppet som MFF.

                                       ----------------------------------------------

2004 blev första gången som en svensk elitklubb i fotboll degraderades på grund av för dålig ekonomi. Örebro SK bedömdes ha alltför svaga siffor och oklarheter i sin bokföring och blev av med sin elitlicens. ÖSK överklagade till Appellationsnämnden som består av tre-fem personer med hög ekonomisk och juridisk kompetens och utses av Svenska Fotbollförbundets förbundsstyrelse. Det båtade föga. Appellationsnämnden biföll inte ÖSK:s överklagan och Svenska Fotbollförbundets dåvarande ordförande sade grötmyndigt:  

”Visst stör det lite när saker händer som med Örebro. Givetvis måste någon klubb drabbas som den första”.

Ingen trodde (eller tror fortfarande på) att detta skulle ha drabbat någon storklubbarna. Örebro var ett lämpligt offer som fick bära hundhuvudet.

                                   -------------------------------------------------

Den skandal vi nu ska behandla är rykande färsk: ”Charmklubbens” Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg dömdes i tisdags till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Vad får det för konsekvenser för klubben som erövrat Sverige och delar av Europa, samt internationella medier? Detta under en så pass kort period som fem år.

De vann inte bara matcher med sitt innovativa sätt, de väckte också uppmärksamhet när klubbens spelare engagerade sig även utanför planen. Spelarna deltog i bokcirklar,  nattvandringar, dansar balett och genomför olika konstnärliga projekt. Vilken kombo – högklassig fotboll och kultur! Oemotståndligt. Till och med CNN, mediejätten, gjorde ett långt reportage om klubben, och i TV-klippet kallade man ÖFK för ”The new darlings of the football world”.

Jag tror inte att CNN gör ett reportage idag. Annars vore det en intressant journalistisk story: ”The rise and fall of the darlings.”

Ingen kan ta ifrån klubben dess framgångar, bara ifrågasätta tillvägagångssättet. Begreppet ”ändamålet helgar medlen” får ett ansikte i dagarna när Daniel Kindberg ställs inför skranket.

För elva månader sedan, den 10 december 2018 , väckte åklagare Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna var bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna hamnade slutligen hos Östersunds FK.

Men hur ska det egentligen gå för klubben som fått så generösa bidrag, men som nu har hamnat i en svår ekonomisk knipa och där spelarna mentalt redan lämnat? (Att förlora med 7-1 i den sista matchen tyder på allmän uppgivenhet). 

Östersunds FK har fått pyspunka och frågan är om detta innebär att de rasar ur Allsvenskan nästa år. Av sportsliga skäl, alltså. Juridiskt har de klarat sig. Tack vare (alternativt på grund av) att Svenska fotbollförbundets licensnämnd tog tillbaka sin anmälan som skulle ha tagits upp på representantskapsmötet den 19 november. 

Disciplinnämnden hade redan tidigare valt att lämna anmälan utan bifall. Anledningen var att preskriptionstiden – två månader – gått ut. Men hallå – två månaders preskriptionstid för ett grovt ekonomiskt brott som borde ha tagit minst sex månader att reda ut med sina bluffakturor i olika riktningar!

Utan Daniel Kindberg hade fotbollshistorien om Östersund aldrig hänt. Utan Kindbergs pengar hade planet mot Europa aldrig lyft. Men nu är piloten dömd och planet nere på jorden igen. Domen mot piloten är hård: tre års fängelse i tingsrätten, men han kommer att överklaga till hovrätten och är säker på att vinna där. 

Vem säger inte så?

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln