Xhaka gjorde fel - men jag förstår honom


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Ända sedan flytten till Arsenal har han kritiserats, av media, experter - och inte minst - av lagets egna supportrar. Granit Xhaka har gång på gång tvingats stänga av kommentarer på sina sociala medier för att slippa läsa allt skit som medföljer varje ny bild.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

På planen har Granit Xhaka fortsatt att blanda bra insatser med sämre, men han har aldrig reagerat eller sagt något om allt hat som han får motstå dagligen. Fram till i söndags, då rann till slut bägaren över för schweizaren.

Det var fel agerat av Granit Xhaka, som alltså blev utbytt vid ställningen 2-2 i minut 60 hemma mot Crystal Palace. Det gillade han inte, och visade tydligt sitt missnöje mot tränaren Unai Emery. Han promenerade sedan sakta av, i stället för att springa, vilket supportrarna såklart inte gillade. Busvisslingarna kom i gång direkt, men det eskalerade snabbt när Xhaka började gestikulera emot sina egna hemmasupportrar. Han fortsatte sedan att gå av, innan han tog av sig tröjan och gick raka vägen in i omklädningsrummet.

Att regera på det sättet när man blir utbytt är under all kritik. Inte minst eftersom spelarna röstade fram honom till ny lagkapten bara en månad tidigare. Då ska man föregå med gott exempel och visa att egot inte är större än lagkänslan.

Om Xhaka redan var den stora hackkycklingen från lagets egna supportrar är han numera hatad av en hel del, efter det som hände i söndags. Hans framtid i klubben är nu högst osäker, och någon ursäkt har ännu inte kommit.

Trots allt detta kan jag inte låta bli att tycka synd om Granit Xhaka. Jag anser att det som hände i söndags är lika mycket supportrarnas fel som hans eget. Det har ju legat och puttrat i flera år. Förstår inte ”supportrarna” att Xhaka också är en människa? Att vara fotbollsspelare på högsta nivå har många fördelar, men i dagens fotboll har hat mer eller mindre blivit normaliserat. Vad hände med att stötta sina egna spelare?

I flera år har han fått utstå förolämpningar, blivit dödshotad och fått stänga av kommentatorsfältet på sina sociala medier. Det har till och med gått så långt att så kallade ”supportrar” har trakasserat hans gravida fru, som sedan en tid tillbaka gjorde sin Instagram till privat (undra varför?). De fick bara för några veckor sedan en dotter ihop. Känslan är att det finns bättre ställen för dem att uppfostra henne på än i Norra London.

Jag vill betona att jag tycker att Granit Xhaka borde ha agerat betydligt bättre, men ärligt talat, kan någon klandra honom? Hans reaktion var helt motiverad. Den här situationen var lika mycket supportrarnas fel som hans egen - men det är som vanligt Xhaka som får bära hundhuvudet.

Tänk om fotbollen gick till som i det verkliga livet, där försöker man hjälpa de som har det tufft - inte trycka ner de som redan kämpar, då riskerar de att knäckas, vilket var precis vad som hände med Granit Xhaka mot Crystal Palace.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln