Emery är inte rätt man för Arsenal


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Det har aldrig tidigare varit så många Emery Out-kommentarer på sociala medier som det är nu. Inte så konstigt kanske. Den här säsongen har inte visat några tendenser på att spanjoren är rätt man för jobbet – måndagens förlust mot nykomlingen Sheffield United var bara ännu ett tecken på att Unai Emery letar och letar efter rätt nycklar, utan att finna några.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Unai Emery har snart varit tränare för Arsenal i ett och ett halvt år. Första året var kraven på resultat inte särskilt höga. Emery skulle minsann ges tid. Det var spelarna och supportrarna införstådda med. Men nu har det gått alldeles för länge med tanke på hur lite det har hänt.

Vad har egentligen blivit bättre sedan Arsene Wenger lämnade? Ganska mycket faktiskt. Spelartruppen är den bästa klubben har haft på nästan tio år, det finns mer pengar att värva för och det finns bra många fler kompetenta människor i styrelsen.

Men Unai Emery då, blev han den uppgradering från klubbikonen Arsene Wenger som man hoppades? Till en början kändes det så. Det nya, aggressiva Arsenal var mycket roligare att se på än under Wengers senaste år. Sen hände något. De där kanoninsatserna förekom allt mer sällan och blandades i stället med några riktiga bottennapp.

Den här säsongen har Arsenal tagit sju färre poäng än under samma tidpunkt förra säsongen. Inte bara det. I fjol hade Arsenal gjort 25 mål, med en målskillnad på +10. Nu har man gjort 13 mål, med en måldifferens på +1. Och då anser jag att man ändå har tagit fler poäng än spelet förtjänar.

Det går att hävda att 0-1-förlusten mot Sheffield United kunde, och borde ha slutat bättre, om Pepe inte missat ett jätteläge och om Sokratis tilldömts straff för en klar tröjdragning av en United-spelare. Det spelar ingen roll – spelmässigt visade Arsenal ingen tecken på förbättring. Unai Emery har testat många olika uppställningar, med ungefär samma resultat.

Han gör det inte lättare för sig när han har lämnat Mesut Özil utanför matchtruppen i fyra raka matcher. Fjolårets succéspelare Lucas Torreira är numera bänkspelare, och när han väl får spela är det i helt fel position (som offensiv mittfältare). Den ständigt kritiserade och numera lagkaptenen Granit Xhaka är given från start för Emery, vilket heller inte många supportrar förstår.

Men det är inte bara laguttagningarna som har fått många att tappa förtroende för spanjoren. Framför allt är det hans spelfilosofi. Ett och ett halvt år in kan man fortfarande inte finna någon tydlig spelidé. Den enda klara skillnaden mot Wenger är en högre press, men det går att ifrågasätta om den har gjort laget bättre. Spelarna ser vilsna ut på planen, som om de inte heller förstår Emerys spelfilosofi.

Om Unai Emery inte gör någon stor förändring så ska det mycket till för att han ska få förlängt kontrakt till nästa säsong. Det är möjligt att återvändande Lacazette, Bellerin och Tierney gör att det resultatmässigt går okej för Arsenal under hösten och vintern. Kanske till och med kan det räcka till en topp fyra-placering. Men skulle det fortsätta så här är känslan att Emery inte överlever hela säsongen. Kan Fredrik Ljungberg bli en ny tillfällig huvudtränare? Det skulle inte förvåna mig.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln