Ökat fotbollsintresse i Italien

Av - Lisa Ek -
Jag är Lisa Ek, drömmare sen 6 års ålder då jag första gången uttalade att jag skulle bli fotbollsproffs i Italien. De sa då att det var omöjligt eftersom det inte fanns några kvinnliga proffs i Italien. 27 år senare debuterade jag i Italienska serie A , iklädd Fiorentinas lila tröja och med proffskontrakt i handen. Jag har nu avslutat min spelarkarriär, en cirkel slöts och en ny början tog vid. Jag studsade in i mitt nya liv som ett levande bevis på det som lägger grunden för framgång: ”Ingenting är omöjligt!” 

Intresset  kring italiensk fotboll växer

- Ah , du spelar fotboll, 7-manna eller 5-manna?

- Hur menar du? Jag spelar fotboll, alltså 11-manna.

-Oj!! Jag visste inte att det fanns tjejlag som spelade på stor plan, coolt. Men har ni annan storlek på bollen? Ni spelar väl inte 2x45 min som herrarna?

 

Etiketter: helgkrönikör lisa ek

Det historiska första meningsutbytet mellan mig och min nuvarande sambo läste du alldeles nyss. Han var redan då, för fyra år sedan när vi träffades, en fotbollsintresserad italienare med bra koll på den italienska herrligan, över average skulle jag säga men totalt oupplyst och blank när det kom till damfotboll. Precis som hans vänner. När en individ eller/och ett land börjar på noll är det lät att racer-öka takten och det är precis vad både min sambo och resten av det italienska folket gjorde. Resultatet av johnny-bråttom-utvecklingen har vi sett steg för steg de senaste åren och 2019 blev året då italiensk damfotboll inte bara accepterades av italienarna utan verkligen uppskattades och respekterades.

Redan inför säsongen 2018-19 var 7 av lagen i serie A femminile en del utav herrklubbarna. Den här säsongen är 8 av 12 klubbar en del av traditionella herrföreningar. Satsningarna ser olika ut från klubb till klubb men gemensamt för alla är att de görs och att damlagen går in i samma förening som herrlagen. Förra veckan drog det första Milanoderbyt fulla läktare , tyvärr en alldeles för liten arena med bara plats för 4500 personer men ändå, de sålde slut. I maj tog jag och min sambo tåget från Florens där vi bor till Turin för att se seriematch mellan Juventus och Fiorentina. På läktaren var de vi och 37 000 Juventussupporters, ett par tusen Fiorentinafans. Tillsammans var vi 39 000 personer. Fulla läktare. För att se damfotboll. I Italien.  En utveckling som var svår för mig att förstå och då har jag ändå bara bott i Italien i 4 år. Italienarna själva måste frågat sig vad som egentligen hände. Vad var det som susade in den italienska vardagen och bestämde sig för att stanna? Italien som inte ens visste att tjejer spelade fotboll. På stor plan alltså.

Italienarna älskar sina klubblag och det är en kärlek som under de senaste året , på ett naturligt sätt har utvecklats till att överskrida könsgränser. Lojaliteten till en förening och konkurrensen med andra räcker som bränsle för att driva intresset kring italienska klubblagsfotbollen framåt.

Klubblagsfotboll och landslag hänger ihop men landslagen kan ibland behöva sina egna drivmedel för att bli populära. Under VM i Frankrike i somras tog italienska damlandslaget chansen att rida på intressevågen. Le azzurre lyckades över förväntan med att nå en kvartsfinal och spelade dessutom en attraktiv , passningsorienterad och teknisk fotboll.  När VM var över och de italienska spelarna kom hem hade ytterligare kliv tagits för intresset kring italiensk damfotboll och det italienska folket hade fått ett nytt landslag att älska. Jag kan inte skriva att de italienska spelarna var profiler som hade saknats för det är svårt att sakna något som man inte vet existerar (speciellt i ett land med Gianluigi Buffon). Men helt säkert är att det hände något när damlandslaget fick plats i rampljuset och deras personligheter blev kända, för alla. Genuina och självklara Italienska fotbollsspelare vann de italienska folkets hjärtan och sen den dagen har jag inte hört om någon fotbollsspelare i Italien som har fått har frågan "Spelar ni på stor plan?"

/Lisa Ek
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln