Leicester - ett lag för topp fyra?


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Varenda topplag utom Liverpool är mer eller mindre inne i en kris, eller åtminstone en formsvacka. Manchester United ser Mourinho-dåligt ut, Tottenham är i sin första kris på mer än fem år, Chelsea har precis börjat en generationsväxling och Arsenal har mer poäng än man förtjänar. Nu har till och med Manchester City börjat darra rejält. Detta kan öppna upp för ett på pappret underskattat Leicester, med den underskattade Brendan Rodgers vid rodret.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Om Arsenal har mer poäng än spelet förtjänat är det tvärtom med Leicester, som med lite mer medstuds hade fått med sig poäng både från Old Trafford och Anfield. Att Leicester, när säsongen summeras i maj, ska hittas strax bakom toppen och nosa om Europaplatser tror nog många, men med tanke på hur övriga lag sett ut, och ser ut, ska det bli spännande att se om de kan gå ännu längre.

Leicesters bästa möjliga startelva är enligt mig betydligt starkare än den de vann ligan med säsongen 2015/16. Då hade man spets i form av Kante, Vardy och Mahrez. I dag är Vardy kvar, men bredvid sig har han klasspelare på varje position.

Kasper Schmeichel är en av ligans bästa målvakter, Ricardo Pereira en av de bästa högerbackarna, Ben Chilwell en av de bästa vänsterbackarna. Innermittfältet med Ndidi, Tielemans och Maddison som tia har också det mesta av vad man kan förvänta sig av ett innermittfält. Lägg därtill en erkänt farlig målgörare i Jamie Vardy och två mittbackar, rutinerade Evans och den livsfarlige Söyüncü. Leicester är ett av seriens mest spännande lag.

Skillnaden i år gentemot i fjol är att Claude Puel inte är tränare, utan det är den tidigare Liverpool-tränaren Brendan Rodgers. Nordirländaren är tillbaka i Premier League och känslan är att han nu lärt känna sina mannar och börjat hitta rätt med Leicester.

Men varför får inte Brendan Rodgers den respekt han förtjänar? Han är 46 år och har redan över 500 matcher i bagaget i sin tränarkarriär. Tiden i Liverpool var lyckad, och borde ha slutat i en Premier League-titel. I sina andra klubbar, Swansea och Celtic, har han också fina meriter bakom sig.

Det jag gillar med Brendan Rodgers är att han är flexibel, byter gärna formation, vilket vi även sett i Leicester. Ibland trebackslinje med wingbacks, ibland en 4-2-3-1. Spelarna har talat gott om Brendan Rodgers ända sen han kom till klubben, och det är lite den känslan man lämnas med i Leicester just nu. Det är harmoni, de spelar en attraktiv fotboll som uppskattas av dess supportrar.

Underskatta aldrig ett lag som är i harmoni. Även om Man United, Arsenal och Tottenham har mer spets så fungerar Leicester som lag mycket bättre just nu. Jag räknar med att Leicester blir sämst sexa i årets Premier League, och beroende på om de ovan nämnda lagen fortsätter att halta spel- och resultatmässigt, kan Leicester, som inte har något Europaspel att tänka på, nå en topp fyra-placering. Räkna inte ut detta Leicester - de är bättre än många tror.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln