Asså … det här med derby.

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Jag utgår från att du vet att jag håller på Djurgården. Det är lätt att säga idag när tabellen ser ut som den gör, men kanske svårare på måndag efter derbymatchen mot Bajen.
 

Etiketter: ronald åman

Som bekant har DIF usel statistik i derbymatcherna de senaste åren - ta bara den här säsongen: hade vi vunnit en match och kryssat en mot AIK eller Bajen hade det inneburit fyra poäng. Att lägga till de 59 vi hittills tagit. Det hade gjort avsevärd skillnad.

Jag går numera aldrig på derbymatcher, nyss nämnda är bara ett av skälen. Andra är stöket, den latenta stämningen av ”hat” och de obligatoriska fördröjningarna. Kort sagt, för meckigt och obekvämt.

Vad värre är, jag ser inte ens derbymatcher på TV! Anledningen är att jag helt enkelt är f ö r nervös. Därför kommer jag att göra som vanligt, nämligen gå på bio. Helst skulle jag se den gamla klassikern Ben Hur. Den är närmare tre timmar lång och det borde räcka för att hålla verkligheten och derbyångesten borta.

Det enda derby jag kommer att se i närtid (nåja …) är AIK-Hammarby. I bandy. På Östermalms IP. Den 7 december. 

Det är bara en sak jag behöver vara rädd för - att man förstör den gamla fina idrottsplatsen, som dessutom ligger på ett målvaktsutkast avstånd från min bostad.

AIK-Hammarby i bandy. På Östermalms IP. Håll med om att tiden är ur led.

Apropå derby 

För ett par år sedan lanserade jag idén om att väcka liv i turneringen ”Nackas minne” (minns du?), men inte för representationslagen utan för flickor och pojkar i åldern 8-10 år. Turneringen skulle spelas i Eriksdalshallen (som koppling till ”Nacka” och Söder) under mellandagarna. Deltagande klubbar skulle vara AIK, BP, Djurgården och BP.                                                                                         
En turnering i alliansanda och med ett skönt avbrott för barnfamiljer under långhelgerna.

Svaret: ett blankt nej på grund av risken för huliganbråk. Kloka damer och herrar i respektive klubbar låg bakom beslutet, så det finns ingen anledning till misstro. Däremot kan man tycka att det är närmast tragiskt. 

Som sagt, håll med om att tiden är ur led.

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln