Att välja mellan pizza och taco till sina CL-kvällar

Av - Lisa EK -
Jag är Lisa Ek, drömmare sen 6 års ålder då jag första gången uttalade att jag skulle bli fotbollsproffs i Italien. De sa då att det var omöjligt eftersom det inte fanns några kvinnliga proffs i Italien. 27 år senare debuterade jag i Italienska serie A , iklädd Fiorentinas lila tröja och med proffskontrakt i handen. Jag har nu avslutat min spelarkarriär, en cirkel slöts och en ny början tog vid. Jag studsade in i mitt nya liv som ett levande bevis på det som lägger grunden för framgång: ”Ingenting är omöjligt!” 

Så länge jag kan minnas har jag sett på fotboll på tv. I takt med att bevakningen från de stora herrligorna och mästerskapen växte ökade mina tv-timmar dramatisk. Jag såg på herrfotboll från Tyskland, Italien, England, Spanien under helgerna och i veckorna var det Champions League och Europa League. Under gymnasiet gick jag i fotbollsklass ute i Järfälla, en förort till Stockholm och varje måndag efter fulla helgomgångar i samtliga ligor så diskuterades det mål, helikopterfinter och frisparkar mellan och till lärarnas stora förtret, även under lektionerna.
 

Etiketter: helgkrönikör lisa ek

Dag efter vinst för favoritlaget tränade man i deras matchtröja med favoritspelarens namn på ryggen. “Såg ni Rauls mål igår? Hur var det möjligt att Liverpool släppte in 3 mot Arsenal?" Och "såg ni Zlatans nya fotbollssko? Den väger tydligen ingenting!”  Vi levde som i en varm, fjäderlätt fotbollsbubbla och TVn var vår mittpunkt, det som allt refererades till dagen efter.


Champions League-veckorna var heliga och förberedelserna började redan vid lottningen. Vart man skulle se matcherna och med vilka var viktigt. “Hur” var kanske ännu viktigare. Vilket TV-upplägg passade egentligen bäst till Barcelona vs Juventus-matchen? Skulle man köpa hem pizza eller hamburgare eller rent av satsa på tacokväll kombinerat med CL? Inga detaljer glömdes bort och känslan var att varje fotbollsmatch som visades på TV var en viktig fotbollsmatch.


Allt vi såg var möjligt och vi fick en känsla av att vara nära den världen där världens bästa klubblag höll till, trots att många av oss i verkligheten var ljusår ifrån. Det var en värld med fulla arenor, klädsponsorer, kändisar som zoomades in på läktaren och gräsplaner perfekt klippta. Allt ackompanjerades av trygga kommentatorsröster och experter som generöst delade med sig av sina egna uttryck och personligheter.


Det har passerat 20 år sedan jag gick gymnasiet och under de 20 åren har storheten i en unik fotbollsmatch tråkigt nog vattnats ur. Utbudet av herrfotboll på TV har nästan blivit för stort och det tillsammans med erfarenheter från livet har lett till att jag i princip aldrig längre känner att en TV-match är en unik möjlighet, en match som aldrig mer kommer igen. Men så i helgen som gick hände det igen. Känslan var tillbaka.


Allt var precis som “vanligt” och som det alltid är på TV-matcher. 35 000 människor på läktaren, fotbollsplaner klippta med nagelsax, trygga röster och kändisar som zoomas in. Toppfotboll och mål som jag fick lägga ut på sociala medier efter slutsignalerna eftersom jag inte hade någon gymnasieklass att dela dem med. Helgen som passerade var första gången under min livstid som Sverige gavs tillgång till fotboll från de största Europeiska ligorna, även på damsidan.

Jag som fotbollsälskare kunde se matcher från England, Tyskland, Frankrike på svenska Viasat. Därutöver hade jag tillgång till Italienska ligan på italienska Sky sport. Av egoistiska skäl är jag förstås överlycklig över att äntligen få tillgång till en fotboll som tidigare varit utom synhåll. En lyx som kommer ta år att “vattna ur”. Själaglad blir jag när jag tänker på att min tre månaders dotter kommer växa upp i en värld där internationell damfotboll är en del av fotbollsbubblan.

Och även om hon aldrig väljer att ens sparka på en boll (50% av henne är totalt obegåvad när det gäller all form av rörelse) så vet jag att det kommer vara tjejer och killar som kommer leva sina tonår i ett Sverige där drömmar byggs av “viktiga” TV-matcher spelade av tjejer. De kommer referera till manliga och kvinnliga fotbollsspelare och de kommer välja mellan pizza och taco till sina CL-kvällar , de mellan Barcelona och Juventus damer.

/Lisa Ek

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln