Hur mycket pengar krävs det?


Av - Rasmus Boman -

Sportnörd i allmänhet, fotboll i synnerhet. Följer det mesta som går att följa. Saknar Råsunda, VM 98 och Kenny Pavey.

Trots att lag som Real, Juventus och Liverpool i skrivande stund redan bockat av sina matcher för den här fotbollshelgen känns det som den knappt börjat. Efter landslagsuppehåll och två veckor av klump i magen inför Häcken borta utan avstängde Adu, är det äntligen dags igen. 
 

Etiketter: rasmus boman

Malmö FF har tack vare framgångarna i Europa seglat upp på en helt egen nivå i Allsvenskan rent ekonomiskt. Tar man en snabb titt på bokslutet i de 16 allsvenska klubbarna behöver man inte vara nationalekonom för att förstå att MFF huserar i en helt egen division. Men hur mycket pengar krävs det egentligen för att bli lika överlägsna rent sportsligt?

Skulle MFF förlora dagens (red.anm. läs söndagens) toppmöte mot formstarka Norrköping, törs jag nästan påstå att SM-guldet är kört för andra året i rad. Att med 8 omgångar kvar återigen behöva fokusera på topp 3 är självklart inget annat än ett stort misslyckande, även om man går som tåget i Europa måste väl den inhemska ligan vara prio ett?

Hur kan det då inte skilja mer än vad det gör? Om vi bortser från det gamla, men ack så viktiga talesättet ”motivation slår klass”, skulle jag säga att tränarna i Allsvenskan har en större påverkan på sina lag än i exempelvis La Liga och Premier League. IFK Göteborg och Djurgården är två lag som överpresterat sett till förväntningarna inför årets säsong. Varför? Svaret är ganska enkelt. Poya och Kim/Tolle. Eller tror någon att Norrköping hade vunnit guldet 2015 utan Janne Andersson? Skulle inte tro det. Tränarna har i de och många andra fall varit mer värda än massa extra miljoner att värva för. 

Åter till ämnet, för att kunna ”köpa” hem Allsvenskan redan innan den startat, måste man upp i en ekonomisk nivå där man kan locka hem landslagsspelare som är på toppen av sin karriär. Trots Malmös övertag hemma i Sverige är man fortfarande väldigt långt ifrån spelare som gör SÅ stor skillnad, tack och lov!

Vad händer nästa säsong när Rosenberg lägger skorna på hyllan? Många säger att han är oersättlig, vilket givetvis är helt fel. Med tillräckligt mycket pengar kan man till och med värva en Rosenberg 2.0. Men för de pengarna Malmö kan och är beredda att lägga på en ersättare så är han nog det, oersättlig. 

Allsvenskan kommer självklart halka ännu längre efter många andra ligor i Europa när miljardärer runt om i världen spelar Football Manger med klubbarna. Men när Allsvenskan trots det är världens viktigaste liga för mig och många andra gör det absolut ingenting. Länge leve 51% regeln!

/Rasmus Boman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln