Vilken dag vill vi gå på fotboll?

Av - Viking Peterson -
Jag skriver ofta om tysk fotboll men även om mina erfarenheter från Stockholmsfotbollen. Jobbar till vardags på Tysklands kulturinstitut, följer tysk fotboll i allmänhet och favoritlaget 1. FC Köln i synnerhet. Dessutom spelar jag sedan många år i Täbylaget Viggbyholm i division 4 och jobbar mig för tillfället tillbaka efter en korsbandsoperation.Frågan i rubriken kan tyckas märkligt ställd. Vadå dag? Måste jag välja ut EN dag att se fotboll på? Jag kan ju kolla fotboll från måndag till söndag. 
 

Att en ligas spelschema numera ska få plats i hela veckans tv-tablå har gjort att man måste ta fram almanackan inför varje ny spelvecka för att planera in alla viktiga matcher som man vill se. Praktiskt om man ska följa matcherna från tv-soffan. Desto svårare om man vill gå på matcherna. 

För någon vecka sedan såg jag Köln mot Dortmund på tv. Kölns första hemmamatch för säsongen. Man är tillbaka i Bundesliga efter ett år i andraligan, stadion totalt utsåld. Det är fredag kväll med en svårslagen stämning i Müngersdorf. Man har väntat i över ett år på att ta emot lag som Dortmund, München och Leverkusen. Mitt i denna, närmast högtidliga stund kommer en oväntad protestaktion från södra läktaren (Südtribune, där hemmaklacken står). 

På fansens banderoller står något i stil med: ”kul att vara tillbaka i Bundesliga, men vi spelar hellre 15:30 på lördagar”. Otacksamt kan man tycka. I Tyskland är dock lördag 15:30 heligt och det går tillbaka till den tiden då man satt med transistorradion i köket eller tvättade bilen på gården samtidigt som man följde rapporteringen från omgångens alla matcher. MÅL i Gelsenkirchen, KVITTERAT i Mönchengladbach, SLUT i Hamburg, och så snabbt över till Stuttgart, STRAFF på övertid! 

Idag är det förstås tv och inte radio som styr villkoren. Ju fler dagar och tider som matcherna är utspridda på, desto fler sändningar. Men inte ens en fredag kväll med toppstämning kan ändra på uppfattningen att Bundesliga ska spelas 15:30. Omgångar som spelas under veckan kallar man föraktfullt för ”engelsk vecka”. När förslaget togs fram att man skulle spela matcher även på måndag kväll blev det vilda protester och bojkott på läktarna. I 2. Bundesliga har protesterna lett till att man avskaffar måndagsmatchen fr.o.m. säsong 2021/22.

Det fina publiksnittet i Tyskland är unikt och någonting som man ska vara rädd om. Även om man de senaste åren har tappat i kvalitet gentemot Premier League och La Liga så kan man än så länge vara säker på att läktarna är fulla och intresset enormt. Till och med tredjeligan i Tyskland har i år ett snitt på nästan 9 000 åskådare (likvärdigt med Allsvenskans publiksnitt). Men det är farligt om man tar för givet att det alltid kommer vara fullsatt på Bundesliga-matcherna – en dag kan det ändras om man inte är lyhörd inför åskådarnas önskemål (en vanlig åskådare från Duisburg har t.ex. svårt att åka på bortamatch i Cottbus en måndag kväll).   

Efter tyska damlandslagets halvfiasko under sommarens VM har man i tyska medier börjat ställa sig frågan varför intresset är så svalt för den inhemska ligan (Frauen-Bundesliga) när andra europeiska ligor som spanska, engelska och franska verkar ha fått ett rejält uppsving det senaste året. Varför är det 500 åskådare på Kölns damlag men 50 000 när Kölns herrar spelar? 

Den tyska landslagsmålvakten Almuth Schult (Wolfsburg) fick under en intervju av tidningen 11 Freunde frågan vad hon personligen tror bör förändras för att intresset för ligan ska öka. Den viktigaste anledningen som Schult nämner är att det behövs just en fast speldag och speltid för ligan som inte konkurrerar med herrarnas Bundesliga. 

De som kan tänkas vilja gå på nästa hemmamatch för Wolfsburg eller Turbine Potsdam ska inte behöva kolla upp om den börjar kl. 18:30 på tisdag eller 19:15 på fredag. Speldagen bör vara lika inpräntad som att Premier League börjar 16:00 på lördagar (ja, jag vet, 15:00 lokal tid). Har man dessutom en bra tv-produktion som rapporterar från matcherna så har man bra förutsättningar att öka intresset.    

Managementkonsulten skulle säga att det handlar om att bygga upp en stark identitet kring ligans varumärke. Skapa en plattform för intresset. 

När är för övrigt nästa omgång i damallsvenskan? Och i herrallsvenskan? Jag har inte hunnit kolla upp det tyvärr…men Viggbyholm spelar mot Enebyberg hemma på Hägernäs IP, som alltid lördag 13:00!

/Viking Peterson 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln