Vart har klubbarnas tålamod tagit vägen?


Av - Fredrik Finnebråth -
Fotbollsälskare sedan barnsben. Född på Hammarö, bosatt i Sunne. Skriver mycket och gärna, både i mitt jobb som journalist och hemifrån. Är svag för långsamma och spelskickliga innermittfältare som aldrig skjuter. Arsenalfan.

Vi har sett det förr, och kommer garanterat att se det igen. Klubbar som sparkar sin tränare alldeles för tidigt. Finns det inget tålamod längre i fotbollen? Hur ska en tränare kunna tänka långsiktigt när de vet att foten kan vänta när man minst anar det?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det har bara gått några omgångar i Europas toppligor. I söndags valde Watford att bryta kontraktet med fjolårets succétränare - Javi Gracia, som efter en tung öppning på säsongen, där man bara tagit en poäng på fyra omgångar, inte var önskvärd längre. Det är lika oförståeligt som det är respektlöst.

I skrivande stund meddelar Valencia att man ger Marcelino foten. Fyra poäng på tre matcher räckte uppenbarligen inte, tots att Marcelino vann sin sista match med Valencia.

Det går förstås bara att spekulera ifall det var för tidigt eller inte. I flera fall kan sådana här snabba beslut, i efterhand, visa sig vara helt rätt val. Men det kan också göra allt mycket värre än det redan är.

Fotboll är en resultatbaserad värld och jag tycker inte att man ska ha för stort överseende och tålamod med en tränare, bara för att den till exempel haft framgångsrika år i klubben som tränare tidigare. Gamla meriter är ju faktiskt historia. Däremot kan man visa respekt, mot exempelvis Javi Gracia, som i sin första säsong som tränare för Watford, slutade elva i ligan. Till en början såg den placeringen ut att bli ännu bättre än så, men de tappade under våren.

Det var ändå få tränare som jag kände satt säkrare på sin post i Premier League än Javi Gracia. Därför är det nästan osannolikt att Watford, efter en poäng på fyra omgångar, säger tack och hej. Gracia själv gick ut i media och berättade att han blev förvånad. Det kan jag förstå.

Visst, det har långt ifrån sett bra ut för Watford den här säsongen. Men det är 38 omgångar och nästan alla lag har en svacka då och då. Om fyra matcher kan få en styrelse att bara ge upp, då blir jag orolig för vart tålamodet är på väg.

Marcelinos tid i Valencia påminner en del om Javi Gracias i Watford. Känslan var att Valencia äntligen hade hittat rätt, efter åratals av nya anställningar. Men fyra poäng på tre matcher gjorde det omöjligt för Valencia att ha kvar Marcelinos tjänster, tydligen.

Jag känner så här: man paniksparkar inte en tränare så här tidigt in på säsongen. Ge spelet, resultaten, spelarna och tränarna tid. Hellre att de då letar en möjlighet att ta in en ny tränare under försäsongen, så att den nya tränaren får tid att lära känna truppen.

Jag blir lite rädd för den här utvecklingen. Nästan alla tränare gillar att tänka långsiktigt. Men kommer alla göra det framöver när många klubbar bara stirrar sig blint på resultat? Att sparka tränare under det första landslagsuppehållet är i stort sett aldrig rätt väg att gå.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln