Det ekonomiska värdet


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Ett hemlighetsmakeri och undanflykter – till slut kom det i alla fall fram ett halvt svar på den ekonomiska frågan. Men varför, svenska fotbollförbundet, behövde det komma en DO-anmälan för att ni skulle berätta en sådan simpel sak?
 

Etiketter: jimmy åkesson

Nej, några exakta siffror framkommer såklart inte och någonstans handlar det om att respektera ett avtal skrivet mellan två parter om att inte utlämna innehållet till en tredjepart.

Det var en diskussion och debatt som var tvungen att kulminera någonstans. Det norska fotbollsförbundet har lika ersättningar – precis som det finska presenterade för någon vecka sedan. Mitt där emellan stod Sverige och SvFF och generalsekreterare Håkan Sjöstrand och duckade för alla slags frågor och skyddade sig själv och sitt förbund bakom sekretessen.

Så inkom den där anmälan och ett yttrande som visar att förbundet betalar ut lika mycket till herrarna som damerna vid samlingar och vinster och att de dessutom försöker att styra upp skillnaderna vid segerpremier och kvalbonusar.

Behövde det vara så svårt att presentera en sådan uppgift?

Istället gick det varv där Nilla Fischer konstaterade att de inte hade några fler ”fucks to give” och Caroline Seger påpekade att de lika gärna kunde lägga alla korten på bordet och välkomnade utredning. Det som landade i en anmälan om könsdiskriminering och där förbundet faktiskt kan bli fällda.

Men det är inte en fällande eller friande dom som är det viktiga – det är att SvFF tvingas redogöra för faktiska siffror oavsett om de kommer ut i offentligheten eller inte. Det är en otroligt viktig fråga som måste lyftas, granskas och ses över. Det kommer att gås igenom, analyseras, läsas – det här är något som det pratas om i framtiden. En förändring. Om de mörkar några siffror så kommer det att synas, märkas och höras.

Ju fler förbund som visar upp en jämställd fördelning, desto bredare blir också uppmärksamheten i en naiv förhoppning om att såväl UEFA och FIFA ska förstå innebörden. Att Sveriges dam- och herrspelare procentuellt får samma andel av mästerskapsintäkter betyder inte per automatik att de får lika mycket. Herrarnas VM-kvartsfinal gav 167 miljoner. Damernas brons 24 miljoner.

Det är en logisk och konkret skillnad utifrån vad marknaden tycker är värt att betala för ett mästerskap – inte en ursäkt från SvFF.

Frågan är snarare varför herrfotboll egentligen värderas högre än damfotboll.

Varken fotbollen eller världen är speciell rättvis men nog kan både det ena och det andra förändras. Idrott och politik går hand i hand vare sig ni vill eller inte och någonstans måste de nationella förbunden ta något slags ansvar. De kunde bara gått så mycket snabbare och enklare.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln