Hur svårt ska det vara att göra ett bortamål?Av - Rasmus Boman -
Sportnörd i allmänhet, fotboll i synnerhet. Följer det mesta som går att följa. Saknar Råsunda, VM 98 och Kenny Pavey.

Efter kollapsen mot Celtic var det mycket åsikter om bortamålsregeln på AIK-Twitter. Först och främst vill jag klargöra att torsdagens uttåg ur Europa verkligen inte berodde på någon bortamålsregel. Dels så visste alla, precis som alla andra år, vad som gällde. Peta in en boll på Celtic Park i första matchen och chansen till avancemang hade ökat med 30-40%. Men den främsta anledningen är att vi helt enkelt inte håller Europa-klass 2019. 15 insläppta på fyra dubbelmöten när man snittar 1,5 mål framåt hemma i Allsvenskan håller såklart inte.
 

Etiketter: rasmus boman

Vi återkommer till bortamålsregeln. Först, och alltid, fokus på den egna insatsen och vad vi gjort mindre bra/kunde gjort bättre. Rikard Norling är en man som blandar och ger, det är många matcher man undrar vad karln håller på med? Kalmar-matchen är väl den som fortfarande ligger och gnager, en chockad Felix Michel på topp och tre tappade poäng, som om det vill sig riktigt illa, kan kosta oss ett andra raka SM-guld.

Men ligger verkligen allt ansvar på Rikard Norling? Björn Wesström byggde med bravur en oerhört stark trupp som skulle gå för guldet 2018, mycket tack vare Alexander Isak-miljonerna(som Wesström var starkt bidragande till) från klubbens största försäljning någonsin. Truppen 2019 håller dessvärre långt ifrån samma klass som förra årets upplaga, Per Karlsson är ensam kvar från den omutbara trebackslinjen sedan Milosevic och Robin Jansson ersatts med betydligt svajigare Granli och Mets.

Offensivt har vi tappat landslagsmannen Kristoffer Olsson, allsvenskans bäste spelare förra säsongen. Vi har ersatt honom med…ingen! Anfallare har vi visserligen gott om, men frågan är om Sigthorsson och Obasi verkligen är bättre än firma Goitom/Elyounoussi? Skulle inte tro det.

Med allsvenskans högsta snittålder och utgående kontrakt på flera nyckelspelare kan vi inte heller räkna med massa miljoner från spelarförsäljningar. Linnér gör allt fler misstag som lär skrämma de större klubbarna i Europa, Bilal spelar alldeles för lite och gör inte tillräckligt mycket poäng för att bli vår nästa Isak. Björn har gjort ett otroligt jobb för AIK, men jobbet som sportchef är otroligt krävande och kanske börjar det bli dags för en förändring även där?

Angående bortamålsregeln måste man ju säga att den verkligen förändrar förutsättningarna i ett dubbelmöte. Det går inte att spela safe borta för att avgöra på hemmaplan utan att man riskerar att straffas av ett enda misstag. Maribor hemma är ett av de värsta nederlagen jag kan minnas, där vi åker på just ett bortamål. Skillnaden i den matchen är att vi faktiskt spelar 1-1 i förlängningen, och det är väl inte rimligt att man ska behöva göra två mål på 30 minuter för att man släpper in ett? Bortamålsregeln har sin charm och får gärna vara kvar, men att den ska gälla även i förlängningen, NEJ! Gör om gör rätt!

I skrivande stund (30 augusti) hänger 2019 på hur det går i söndagens match mot Djurgården. Seger och vi kan fortfarande rädda säsongen med ett SM-guld. Förlust och ja…Då vet jag inte vad.

Alla till NA!

/Rasmus Boman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln