ETT FÖNSTER SOM ÄR OJÄMNT OCH SLÄPPER IN KYLIG LUFT


Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Alla de stora ligorna i Europa är nu äntligen igång. Men det finns en osäkerhetsfaktor som fortfarande hovrar över lagen, tränarna och alla fans – transferfönstret. Premier League tog till förra säsongen beslutet om att stänga möjligheten till köp och lån in till lagens trupper efter ligapremiären. Detta för att klubbarna skulle veta vilka spelare som ingår i deras trupper. Men England, som är på väg ut ur EU under hösten, kan inte skapa sin egen Brexit inom fotbollen. Här finns FIFA:s internationella regler och där är transferfönstret i Europa för de ligor som valt att hålla det öppet så länge som möjligt inte stängt förrän på måndag 2 september.
 

Effekten för de engelska klubbarna och i andra ligor där transferfönstret redan är stängt (allsvenskan är en av de) blir att det fortfarande finns en osäkerhet kring vilka spelare som blir kvar och hur tränaren skall förhålla sig till de i sina laguttagningar. Något som blivit väldigt tydligt hos Champions League-finalisterna Tottenham. Lagets regissör och drivande kraft offensivt Christian Eriksen är inne på det sista året i hans kontrakt. Spurs har försökt att få Eriksen att förlänga kontraktet och stanna i London. Men dansken håller in i det sista alla möjligheter öppna för ett lukrativt bud i en annan liga. Effekten har blivit att tränaren Mauricio Pocchetino valt att inleda ett antal matcher i säsongsupptakten med Eriksen på bänken då han och klubben bedömt att Eriksens fokus inte är hundraprocentigt. Detsamma gäller försvararen Jan Vertonghen som inte medverkat i någon match ännu. I skrivande stund är båda kvar i Spurs men allt starkare indikationer tyder på att Eriksen hamnar i Paris eller Madrid och att Vertonghen är på väg till Leverkusen.  Manchester United går igenom en liknande situation med Paul Pogba och det finns säkert en del andra exempel.
 
Men varför skall de absurt rika Premier Leagueklubbarna lipa över att de valt att stänga sina möjligheter att plocka in nya spelare frågar sig säkert en del? Personligen tycker jag att det ur ett fotbollsperspektiv är sunt att du som supporter vet vilken trupp ditt lag har när ligan börjar. Alla tränare skulle om de fick bestämma ha klart med samtliga nyförvärv innan de kör igång försäsongen. För att kunna jobba in taktiska spelmönster och ge nyförvärv nödvändig tid att acklimatisera sig med nya lagkamrater. Men så ser dagens kommersiella verklighet inte ut. Spektakulära värvningar drar ofta ut på tiden i komplicerade förhandlingar som också påverkas av andra transfers. Lojalitet och ett kontrakt är för vissa spelare och agenter någonting som bara skall tolkas ur det egna perspektivet. Att se en spelare kyssa klubbmärket i en ny förenings tröja framstår i vissa fall som rent hyckleri.
 
Att hitta en optimal lösning om när spelarmarknaden skall stängas är en fråga som det är svårt att hitta ett svar på som alla inblandade parter accepterar. Ligorna startar inte samtidigt i Europa och dessutom finns numera andra starka ekonomiska krafter i Kina och Ryssland som sätter egna datum i sina transferfönster.

Jag ser framförallt det hela ur fansens perspektiv. Vilken Spurs-supporter vill gå till klubbshopen och köpa den nya matchtröjan med Christian Eriksens namn på ryggen när de inte vet om han tar på sig PSG:s eller Reals tröja efter 2 september?

Finns den rätta inställningen och fokuseringen på träningsplanen och när det är match hos de spelare som befinner sig mitt i en turbulent tid där ett nytt lag och ett nytt lukrativt kontrakt finns i tankarna?
 
Jag hoppas att UEFA och FIFA kan hitta ett datum som på något sätt balanserar det hela bättre. Nu får de ligor som väljer att starta säsongen sent i augusti en klar fördel gentemot de som är tidigare igång och vill stänga värvningsslussen innan ligastart. Det finns de som går igång enormt på Silly Season och den lavin av rykten som florerar kring spelare och klubbar. Vi som bryr oss mer om själva spelet på planen och föredrar att lägga vårt fokus på taktiska förändringar och analyser av spelarnas insatser med eller utan bollen i dobbade skor drar en lättnadens suck när det där fönstret som står och smäller i vinden äntligen stängs och hakas fast i ett par månader.

/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln