EM-truppen har förorsakat rabalder

Av - Ronald Åman -
Ronald Åman ”Sveriges Franz Beckenbauer” är född 1957 och spelade under sin karriär i ÖSK och Djurgårdens IF. Rolle var uttagen i Sveriges trupp vid fotbolls-VM 1978 i Argentina. Han gjorde sju A-landskamper. Idag skriver han kåserier och krönikor om fotboll och är medförfattare till boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Rolle är en av ca 550 ambassadörer i nätverket ViLirare.Den senaste EM-truppen har förorsakat mer rabalder än vad landslagsuttagningar brukar göra. Det hetaste ämnet har varit Andreas Granqvist och hans minst sagt svaga form i Allsvenskan. Skulle Janne Andersson verkligen våga ställa över landslagskaptenen som hyllades som hjälte vid VM förra året? Knappast. Det har visat sig att Janne litar blint på sina beprövade landslagspelare, oavsett uppträdande i klubbfotbollens vardag. 
 

Etiketter: ronald åman

På 1970-talet berättades det skrönor om hur ”Åby” Eriksson ringde till Ove Grahn, då spelandes i schweiziska Grasshoppers, och frågade hur formen var. ”Bra”, svarade Ove. Därmed var saken klar: Ove Grahn spelade nästa landskamp. Och gjorde det bra. 

”Åby” litade på sina favoriter. I så motto påminner Janne Andersson om den folkkäre ”Åby”. Men mediesituationen är, som de flesta erfarit, helt annorlunda än på den ”gamla goda” tiden. Idag har vi ett oändligt flöde av kanaler, bloggar, poddar med mera, dessutom med vetgiriga och grävande journalister, kanske bäst exemplifierat med den obekväme Olof Lundh som inte drar sig lyfta på stenar som få andra skulle röra.

Vid presskonferensen i onsdags frågade Aftonbladets vasse Simon Bank om man kunde se eller ana när en spelare ”bäst före datum” gått ut. Janne gled undan frågan och konstaterade att han har tagit ut den trupp som han tycker är den bästa att möta Färöarna och Norge nästa vecka. 

Det många undrade – och fortfarande undrar – är varför inte Allsvenskans kanske formstarkaste spelare, Djurgårdens Marcus Danielsson bereddes plats i truppen. Svaren ligger i att Janne Andersson just tycker att han tagit ut de bästa spelarna, samt att truppen innehåller fyra mittbackar – Danielsson skulle med andra ord inte fylla ut en lucka som i Muamer Tankovics fall (grattis till en välförtjänt plats!). 

De närmaste landskamperna kommer att vara extra pressande för två huvudpersoner som inte bett om vara i rampljuset, men som kommer att vara det – förbundskaptenen och lagkaptenen. 

Låt oss hoppas att lagkaptenen når upp till förväntad nivå efter att man dansat runt ”Granen” i Allsvenskan och att Marcus Danielsson får chansen senare. Den senare är ju ung (30 år) i sammanhanget … 

/Ronald Åman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln