Nations League gynnar alla 


Av - Marcus Lindén -
Uppsalabo och fotbollstränare med meriter från Enskede IK och Älvsjö AIK. Tränar just nu AIK:s F17-lag. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under en vinter den Sydamerikanska kontinenten.

I skrivande stund laddar många svenskar, inklusive jag själv, för två kvällar av svenska stormatcher. Under måndagen herrarna mot Spanien, och under tisdagen går damerna in i VM mot Chile. Ytterst spännande på alla sätt. 
 

Etiketter: marcus lindén

Under söndagskvällen låg dock mångas fokus på A-slutspelet av Nations League, som då gick i mål. Portugal tog hem titeln framför Nederländerna och de förstnämnda börjar bli experter på europeiska mästerskap. Matchen var väl varken tråkig eller spektakulär. Två bra lag som inledde försiktigt, där Portugal sedan var aningen skarpare. Som finaler ofta ser ut med andra ord. 

Det var dock, över det stora hela, en väldigt trevlig syn. Slutspelet gick i Portugal och finalarenan i Porto var packad till max. Portugiserna kan dessutom det där med stämning. Det var hög nivå när doften av guld tilltog under matchens gång.

Det viktigaste av allt; det kändes som en riktig titel. Precis på samma sätt som en inhemsk cuptitel gör på klubblagsnivå. Det finns fler potentiella vinnare, där du kan nå långt med toppad form, bra lottning och goda prestationer i stormatcher. Precis som en cup ska vara.

Den tydliga känslan är att Nations League är här för att stanna. Schweiz var den minsta nationen som ändå tog sig till semifinal. Tänk om det varit Sverige? En möjlighet för medelbra nationer att vinna någonting ska inte underskattas. 

Dessutom är detta ett utmärkt tillfälle för giganterna att mötas oftare - utan att det ska experimenteras för mycket. Italien missade visserligen VM 2018, men allt som oftast löser de stora nationerna sina kval trots knackigt spel. Levererar man inte mellan mästerskapen, behöver det märkas tydligare.

Jag tror dock denna turnering kommer gynna de mindre primärt. Om du är seedad trea eller fyra i din kvalgrupp, kan det vara mer eller mindre omöjligt att nå avancemang till EM. Trots 24 länder - vilket är alldeles för många. Vilket betyder att vissa har en för enkel väg. Nations League skapar balans i fördelningen av platser. Lars Lagerbäck lär vara en av många lyckliga.

Nations League är bra för alla och framför allt tio gånger bättre än träningsmatcher. Trevliga tillställningar väntar nästa vår.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln