Äntligen gör Uefa något bra

Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.När kritik riktas mot det stora, mäktiga, europeiska fotbollsorganet Uefa är det inte sällan negativ sådan. Och med all rätt. Alltför ofta känns Uefas beslut grundade i fiffel och fulspel och inte, vad de i en perfekt värld borde verka för, supportrarnas och fansens bästa. Som senast, när Europa League finalen förlades till Baku. En spelort som visade sig otroligt svårtillgänglig för finallagens supportrar, vilket i slutändan resulterade i att matchbiljetter praktiskt taget skänktes bort på matchdagen. För att inte tala om den tveksamma politiska situationen i Azerbajdzjan som gjorde att Henrikh Mkhitaryan inte kunde följa med sitt Arsenal till matchen. Allt som allt ett sorgligt beslut från Uefa.
 

Etiketter: tomas hermansson

Dock känner jag att det, så här i Lennart Johansson tider, passar sig att dela ut lite sällsynt beröm till organisationen han så länge var med och utvecklade. Äntligen har Uefa gjort något bra, och då är det Nations League jag syftar på.

När Nations League från början annonserades var min första känsla en viss skepsis mot konceptet. Jag, och säkert en majoritet med mig, förstod inte riktigt upplägget och hur det var kopplat till EM-kvalet. Det är inte heller något jag kommer gå in på noggrannare här och nu då det skulle krävas en mindre doktorsavhandling. Ska jag vara ärlig förstår jag det fortfarande inte. Trots detta har min känsla sakta övergått från negativ till positiv. Framförallt på grund av att många betydelselösa träningsmatcher som ingen egentligen vill spela, och som ingen egentligen vill kolla på, ersatts av tävlingsmatcher.

Det känns verkligen som att spelarna tagit till sig att denna turnering handlar om en riktig titel. Självklart kommer den aldrig komma ens i närheten av ett EM, men en titel är alltjämt en titel. Istället för det sedvanliga träningsmatch-lunket fick vi i höstas flera högkvalitativa och intensiva sammandrabbningar mellan Europas stornationer. Det ska bli intressant att se hur Sverige står sig den högsta seedningsgruppen nästkommande turnering som inleds 2020. Dessutom har vi den senaste veckan även fått ett spännande slutspel att följa, innehållande både förlängningar och straffsparksläggningar.    

Nations League har gjort det roligare att följa landslagsfotbollen även när inte Sverige är inblandat. Tidigare har landslagsuppehållen ofta känts sega och tråkiga och man vill bara att ligorna ska komma igång igen. Men med Nations League har Uefa faktiskt, för en gångs skull, gjort något bra för den genomsnittlige fotbollstittaren. Jag önskar bara Uefa kunde göra det oftare.

/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln