Var som Jürgen Klopp

Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.Finns det, eller har det ens funnits, någon som framstått som mer sympatisk och charmig i fotbollsvärlden än Jürgen Klopp? Självklart finns det några utmanare som är där och nosar på samma utmärkelse, men för mig är Klopp den som först dyker upp i tanken när jag snabbt bläddrar igenom det bibliotek av fotbollsprofiler jag under min livstid byggt upp i huvudet. Det är också därför man verkligen unnar Liverpooltränaren att plocka med sig CL-bucklan hem från Wanda Metropolitano i Madrid till Anfield och The Kop.
 

Etiketter: tomas hermansson

Med tanke på Jürgen Klopps tidigare finalfacit i Champions League var jag något skeptisk till om Liverpool skulle klara av att bärga titeln i år. Men fem minuter in i finalen kände jag att det var klart. 1-0 efter en straff, orsakad av Sissokos katastrofala armkoordinering, och Liverpool behövde knappt anstränga sig resten av matchen. Efter fjolårets förlust mot Real Madrid efter Karius-gate och 2013 års sena förlust i den heltyska finalen mot Bayern München blev det alltså tredje gången gillt för Klopp i Champions League-finalsammanhang.

Det ska dock inte glömmas bort att allt inte varit guld och gröna skogar sedan Klopp tog över Liverpool efter Brendan Rodgers hösten 2015. Första säsongen slutade med en åttondeplats i Premier League och de två efterföljande säsongerna präglades av stundtals hårt kritiserat och svajigt försvarsspel. Det sades att Klopp inte fokuserade någonting på att sätta försvarsspelet eller att han helt enkelt inte visste hur han skulle göra. Den stora vändpunkten blev som bekant den rekorddyra värvningen av Virgil van Dijk.

Trots denna kritik angående försvarsspelet fortsatte ändå Klopp med sin fotbollsideologi. Det tog några säsonger för att hitta rätt spelarmaterial men till slut har hans tro på det egna spelet lönat sig på riktigt. Kanske är en anledning till att Liverpool gav Klopp den tid han fick att verkligen bygga sitt eget lag att han är en så pass sympatisk person? Kanske drar Klopps personlighet till sig bra spelare som är redo att göra allt för laget?

Det var egentligen bara en gång denna säsong som jag kunde skönja en tillstymmelse till avvikelse från den fotboll Jürgen Klopp står för. Det var i bortamatchen mot Barcelona då Klopp valde att starta med Joe Gomez som högerback istället för Trent Alexander-Arnold. Då lös rädslan för motståndet igenom till en viss grad. Denna avvikelse slutade följaktligen med storförlust vilket sedan räddades upp genom en insats som verkligen andades Jürgen Klopp på hemmaplan.  

Så vad vill jag egentligen säga med denna text? Våga lita på det du tror på, var snäll, var trevlig, var skön. Var Jürgen Klopp. Det lönar sig i längden.

/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln