Inte värdigt, Arsenal


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Europa League-finalen var en besvikelse på många sätt. Inramningen och atmosfären där publiken satt flera hundra meter från planen, fick matchen att kännas som vilken träningsmatch som helst. Spelkvalitén, åtminstone inledningsvis, var inte mycket bättre även om båda lagen blixtrade till stundtals.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Arsenal började bäst och hade kunnat ta ledningen. De hade även en straffisituation som jag, och många med mig, tycker är straff. Att domarna inte ens använde sig av VAR är oerhört märkligt. Chelsea kom tillbaka och oavgjort i halvtid kändes rättvist.

Chelsea rivstartade den andra halvleken direkt. Olivier Giroud (vem annars?) nickade in 1-0 med en Olivier Giroud-patenterad nick. Efter det var det tack och hej för Arsenal. Minuter senare blev det 2-0 och som om det inte räckte ökade Hazard på till 3-0 från straffpunkten.

Arsenal föll ihop totalt, precis som så många gånger förr. Helt plötsligt var det felpass, bolltapp och varenda spelare stod fel i positionsspelet. Att gå ner sig så fullständigt i en så stor final, som förutom en stor titel innebär Champions League-spel som i sin tur ökar Arsenals chanser att locka stora spelare till Emirates i sommar. Vi har sett det förr, Arsenal har många gånger vikit ner sig, både under Wenger och Emery. Ändå är man förvånad att det fortsätter, gång efter gång.

Unai Emery får självklart ta på sig en del i skulden, men spanjoren förtjänar en säsong till att visa sig vara den rätta tränaren för Arsenal. Hade det blivit seger mot Chelsea och en EL-titel hade han köpt sig bra mycket mer tid, nu blev det så här och han kommer även få utstå en hel del kritik för sitt val att välja Petr Cech i kassen, men Arsenal-supportrar borde se längre än så - det var knappast det som gjorde att Arsenal förlorade den här matchen. Det var inte ens Mustafis fel den här gången.

Arsenal har stora försvarsproblem och har haft det i många år. Till sommaren behövs det minst två mittbackar och en vänsterback, då kanske Emery kan få ordning på sitt lag defensivt.

Det ska heller inte glömmas att topptrion med Aubameyang, Lacazette och Özil hade en tung kväll där samtliga underpresterade kraftigt. De två förstnämnda är köpta för att leverera under såna här kvällar, men de kommer säkerligen få fler chanser i Arsenal-tröjan att bevisa det. För Mesut Özil talar allt för att hans sista match för klubben är spelad - och han gjorde som så många gånger förr i stormatcher, försvann helt och hållet.

För Chelseas del tror jag att den här titeln är viktigare än många tror. Det är en oviss framtid som väntar för Chelsea, med sin klart bästa spelare Eden Hazard på språng till Spanien. Tränaren Sarri kan mycket väl komma att lämna och Chelsea får inte värva spelare under sommaren då de är avstängda. Den här titeln kan bli en sådan trofé som får spelarna och fansen att gå samman inför en kommande säsong som kan bli tuff. Imponerande av Chelsea att resa sig på det här sättet när det mesta såg mörkt ut i början på 2019.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln