Det svänger om Bajen

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

 Det gamla ordspråket att det svänger om Bajen går långt bak i tiden. Förutom att uttrycket använts som albumnamn på Lalla Hanssons platta med Hammarbylåtar, har det ju också använts i olika situationer kring hur känslan kring klubben varit och hur det gått för laget. Och säkert en hel rad sätt som inte jag har lika bra koll på en de riktiga bajarna.
 

Etiketter: robin gustavsson

Idag kan man verkligen snacka om att det svänger om de grönvita från Stockholms södra områden. Detta i en väldigt positiv mening. Hammarby är det överlägsna publiklaget i Allsvenskan, de har precis gjort en otrolig vinstaffär kring den unge spelaren Odilon Kossounou som går till belgiska Club Brügge och man spelar en offensiv och framgångsrik fotboll som gör att laget just nu har fyra raka segrar.

Den färgsprakande offensiven har verkligen varit underhållande att se nu under våren. Lånespelaren Kjartansson har kommit igång och är ett ständigt hot i boxen. Nikola Djurdjic finns strax där bakom och river upp de flesta försvar, och sedan har vi Muamer Tankovic som ligger bakom det mesta i offensiv väg. En av de absolut bästa spelarna under Allsvenskans första del.  

Då har inte ens sommarens stora värvning Alexander Kacaniklic kommit igång riktigt än. Där bör det finnas ett rejält sparkapital, och visst såg det ut som att han är på väg att jobba fram formen i senaste storsegern när Östersund slogs tillbaka med klara 4–0.

Efter en lite svagare start, med bara en seger under de första fem omgångarna, har man alltså nu tagit fart rejält och öst på med offensivt spel och mål framåt. Elva bollar framåt de senaste fyra matcherna, samtidigt som nollan hållits intakt två matcher i rad. Nog kommer Bajen att vara ett lag att räkna med ända in på hösten.

Fortsätter man på den inslagna vägen har klubben en fin möjlighet att etablera sig som en av de självklara toppkandidaterna år ut och år in. Med bra scouting där man hittar unga spelare som kan utvecklas och säljas vidare, tillsammans med en slagkraftig stomme spelare och det härliga publikstödet, så skulle Bajen kunna vara ett lag för de europeiska turneringarna inom de närmaste åren.

Nu väntar tre tuffa matcher innan sommarens uppehåll. Det överraskande IFK Göteborg närmast på bortaplan, följt av IFK Norrköping och ett derby mot AIK. Efter dessa matcher kanske vi kan få en indikator på hur Hammarby verkligen står sig i år. Det skulle verkligen inte förvåna ifall de fortsätter att smälla in bollar i motståndarnas nät, och plocka en hel del poäng. Det svänger ju, som sagt, om Bajen.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln