Fotboll är fotboll

Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.
 Ett ständigt arbete som har en lång väg kvar – men en resa som just nu upplever positivitet och välvilliga vindar. Små medel kan betyda mycket om de betydelsefulla rösterna hörs och de destruktiva inte får plats. VM i all ära. Damfotbollen är mycket mer än så och det börjar folk förstå.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Att säsongen 2018/19 varit damfotbollens år vågar jag slå fast. Eller. Det är i alla fall och har varit starten på någonting som så sakteligen börjat blomma ut och trängt igenom det normativa fotbollsintresset hos gemene man.

Rekordmatchen för Sverige hemma mot Tyskland. Över 60 000 i Spanien mellan Barcelona och Atletico Madrid. Publiksiffror på uppgång i såväl Italien som England – i de inhemska ligorna, cuperna och Champions League.

Häromdagen tog Arsenal hem ligatiteln i Women’s Super League i England. På sociala medier kom därefter gratulationer och videohälsningar från spelare i herrlaget. Ett fint och väldigt viktigt initiativ? En väldigt enkel sak att göra för att de med sina hundra tusentals följare ska uppmärksamma en titel? Nej, reaktionerna handlade såklart mer om varför herrspelarna kunde göra en sådan sak samtidigt som de samma dag förlorade och gjorde en blek insats mot Leicester.

Att klippen var inspelade i förväg spelade ingen roll. Det var förjävligt ändå.

Chelseas damer fick å sin sida lyckönskningar inför det andra semifinalmötet med Lyon från både Eden Hazard och Antonio Rüdiger. Oavsett om det är ett sociala medier-team bakom publiceringarna så är det herrspelare som är avsändare och en indikation och en påminnelse om att de trots att representerar en och samma klubb och att lagen i föreningen håller ihop och stöttar varandra.

Unga killar och tjejer gör som sina idoler. Om Eden Hazard eller någon annan stor herrfotbollspelare skickar ett lycka till så kommer hans följare att bli medvetna om att den där matchen spelas över huvud taget.

Varje gång det skrivs en text om att damfotbollen bör få mer uppmärksamhet kommer det en ”höhö”-kontring om dålig kvalitet, lågt tempo och tråkiga matcher. Så återigen: Nej, ingen tvingar dig att titta på fotboll du inte är intresserad av men du behöver heller inte kommentera det och vänta på high fives från alla som tycker likadant.

Under mina två år som styrelseledamot och sekreterare i IFK Norrköping DFK var min utgångspunkt att ge tjejerna i klubben uppmärksamhet genom en bra kommunikation och matchrapportering. När seniorlaget tog klivet in hos herrföreningen var det steg ett och när IFK Norrköpings nya plattform släpptes under våren fanns dam- och herrlaget presenterade på samma sätt med samma utseende och på ett likvärdigt sätt. När den nya matchtröjan lanserades stod Ella Degerstedt och My Cato tillsammans med Alexander Fransson och Totte Nyman.

En liten sak som lyfter det yttre att det inte spelar någon roll vilket av lagen du spelar för – du är en spelare i föreningen med samma emblem på bröstet.

Jag såg en tweet för ett tag sedan som summerade det hela rätt så bra: ”Pratade damfotboll vs herrfotboll med snubbe som var kritisk till oss. Vi kom in på det här med att det kom 400 personer till vår träningsmatch förra veckan. ’Ah meh, det var ju för att ni marknadsförde och hypeade matchen’. Ja. Precis. Exakt.”

Det är få saker, om ens några, som hypar sig självt och om det hypar sig självt så är det för att det legat ett gediget arbete bakom redan innan. I går var det Champions League och i dag är det Champions League. Två semifinaler som drar miljontals TV-tittare över hela världen. Det var ingen som trodde på det när Lennart Johansson pitchade idén för UEFA i början av 1990-talet.

Så för att höja statusen, intresset och hypen kring damfotboll och dess matcher krävs det tid och engagemang – och det är i den rullningen den och vi befinner sig just nu. De största klubbarna har sedan ett antal år tillbaka startat upp damverksamheter och det är därför Barcelona och Lyon kommer att spela final i Champions League. Det är därför Manchester United tog sig upp till högstaligan och det är därför allt fler mindre ligor blir bättre och jämnare.

All draghjälp som kan fås behövs. Några har förstått det, andra kommer på det under tiden och vissa är helt enkelt inte intresserade. Så är det. Det gäller att trots allt att samarbeta. För fotboll är fotboll.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln