Har Premier League verkligen blivit bättre?


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Vi går nu in på upploppet av årets upplaga av Premier League - parallellt som det även ska avgöras i Champions League. Årets mest dramatiska veckor av toppfotbollen är framför oss och det är bara att njuta. Oavsett vilka som tar hem pokalerna, kommer det att bli sevärt för den neutrala åskådaren. 
 

Etiketter: marcus lindén

Vindarna har vänt när det gäller engelska lag i Champions League-slutspelet. I många år pågick diskussionerna varför lagen från de brittiska öarna - inte presterade bättre. År ut och år in, var det spansk majoritet när vi nådde Champions League-semi och utslagna med flest miljarder spenderade, stod de engelska jättarna. 

Anledningen? Vissa hävdade att lagbyggena hade en för svag röd tråd. Andra hävdade för dåliga tränare. Ett faktum var i alla fall att lagen spenderade mest och ofta var favorittippade, men föll ändå. Anledningarna var förmodligen många men vad är då skillnaden jämfört med årets säsong när de brittiska framgångarna blivit större?

Tränarna är absolut ett av svaren till Champions League-framgångarna. Mauricio Pochettinos arbete går inte att överskatta. Hans arbete i Tottenham saknar nästan motstycke och framgången är enorm - trots att arbetsmiljön inte alltid varit enkel. Jag vet ingen mer lämplig än Pep Guardiola för jobbet som Manchester City-manager, och jag vet ingen mer lämplig för Liverpool än Jurgen Klopp. Rätt män på rätt platser.

Jag vet dock inte om detta är ett mönster. Det var lika mycket Klopp och Guardiola som valde sina klubbar - som det var tvärtom. De lockades av helheten i klubbarna och deras meriter skulle ingen tacka nej till. Det är därför svårt för mig att fastslå om det är England som vidgat sina vyer. Är det snarare så att dessa klubbar är undantagen och kan vara det för att de är störst/rikast?

Mittenlagens pengar har också ökat. Det stora glappet mellan topp sex och övriga är dock intakt. Det anmärkningsvärda med det är att Manchester United, Arsenal och Chelsea ändå har misslyckats. Tre topplag gör därför knappt godkända säsonger, alternativt underkända, och ändå skiljer det väldigt många poäng till mittenklubbar med väldigt mycket pengar. Jag tycker inte ekvationen går ihop. 

Jag efterfrågar högre krav på flera mittenklubbar. Everton och Leicester har kommit igång - men de gör det när de redan är utslagna ur alla cuper och glappet redan blivit för stort. West Ham är godkända, Watford är ganska bra, men denna kategori av klubbar borde lyckas bättre. De har trots allt möjlighet att snuva storlag från Italien på spelare och kan plocka in spelare som får för lite speltid i Barcelona. 

Det finns argument för att ligan är världens bästa, men många klubbars svårigheter är precis lika påtagliga som för sju år sedan. Väljer man att se prestationer över 38 omgångar och var målsättningarna låg inför säsongen - är få mer än godkända. Premier League är underhållning och de främsta lagen slåss om den finaste titeln, men ligans kvalité har inte klivit förbi Spanien i år heller. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln