Har Premier League verkligen blivit bättre?
Vi går nu in på upploppet av årets upplaga av Premier League - parallellt som det även ska avgöras i Champions League. Årets mest dramatiska veckor av toppfotbollen är framför oss och det är bara att njuta. Oavsett vilka som tar hem pokalerna, kommer det att bli sevärt för den neutrala åskådaren.
Vindarna har vänt när det gäller engelska lag i Champions League-slutspelet. I många år pågick diskussionerna varför lagen från de brittiska öarna - inte presterade bättre. År ut och år in, var det spansk majoritet när vi nådde Champions League-semi och utslagna med flest miljarder spenderade, stod de engelska jättarna.
Anledningen? Vissa hävdade att lagbyggena hade en för svag röd tråd. Andra hävdade för dåliga tränare. Ett faktum var i alla fall att lagen spenderade mest och ofta var favorittippade, men föll ändå. Anledningarna var förmodligen många men vad är då skillnaden jämfört med årets säsong när de brittiska framgångarna blivit större?
Tränarna är absolut ett av svaren till Champions League-framgångarna. Mauricio Pochettinos arbete går inte att överskatta. Hans arbete i Tottenham saknar nästan motstycke och framgången är enorm - trots att arbetsmiljön inte alltid varit enkel. Jag vet ingen mer lämplig än Pep Guardiola för jobbet som Manchester City-manager, och jag vet ingen mer lämplig för Liverpool än Jurgen Klopp. Rätt män på rätt platser.
Jag vet dock inte om detta är ett mönster. Det var lika mycket Klopp och Guardiola som valde sina klubbar - som det var tvärtom. De lockades av helheten i klubbarna och deras meriter skulle ingen tacka nej till. Det är därför svårt för mig att fastslå om det är England som vidgat sina vyer. Är det snarare så att dessa klubbar är undantagen och kan vara det för att de är störst/rikast?
Mittenlagens pengar har också ökat. Det stora glappet mellan topp sex och övriga är dock intakt. Det anmärkningsvärda med det är att Manchester United, Arsenal och Chelsea ändå har misslyckats. Tre topplag gör därför knappt godkända säsonger, alternativt underkända, och ändå skiljer det väldigt många poäng till mittenklubbar med väldigt mycket pengar. Jag tycker inte ekvationen går ihop.
Jag efterfrågar högre krav på flera mittenklubbar. Everton och Leicester har kommit igång - men de gör det när de redan är utslagna ur alla cuper och glappet redan blivit för stort. West Ham är godkända, Watford är ganska bra, men denna kategori av klubbar borde lyckas bättre. De har trots allt möjlighet att snuva storlag från Italien på spelare och kan plocka in spelare som får för lite speltid i Barcelona.
Det finns argument för att ligan är världens bästa, men många klubbars svårigheter är precis lika påtagliga som för sju år sedan. Väljer man att se prestationer över 38 omgångar och var målsättningarna låg inför säsongen - är få mer än godkända. Premier League är underhållning och de främsta lagen slåss om den finaste titeln, men ligans kvalité har inte klivit förbi Spanien i år heller.
/Marcus Lindén
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
-
Ruben » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Ruben Eva Jag och mitt ex gjorde slut för 5 månader sedan och jag var redan gr..”
-
Eline » Känns fint med seriespel igen: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att bryta upp efterso..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
sladjan osmanagic curt einarsson bosse petersson rasmus boman thorbjörn friberg nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson daniel souza poddrepris rune larsson ingela armbro björn bettner