Valborg och första maj får stå tillbaka

Av - Tomas Hermansson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 


Majbrasor, fackeltåg, arbetarrörelsen och kungens födelsedag. Valborg och första maj i all ära, men denna vecka får de faktiskt stå tillbaka för något mycket viktigare, de första semifinalerna i säsongens Champions League. Tottenham – Ajax i ena matchen och Barcelona – Liverpool i den andra. I mina ögon två relativt öppna matcher på förhand och inte det lättaste att förutspå. Jag kommer ändå göra ett tappert försök.


 

Etiketter: tomas hermansson

Tottenham – Ajax
Om dessa två lag skulle ställts mot varandra i början av säsongen tror jag de allra flesta hade sett Tottenham som ganska klara favoriter. Och det med all rätt. Logiskt sett, med budget och spelartrupper i åtanke ska Tottenham vara favoriter i ett möte som detta. Men icke. Nu ses istället Ajax favoriter och efter att ha slagit ut både Real Madrid och Juventus på sin väg fram är det inte särskilt förvånande. De insatser Ajax stått för mot de två europeiska giganterna är väldigt imponerande. Det som imponerar så mycket med Ajax är att de inte på något sätt haft tur eller gynnats av tillfälligheter. De har helt enkelt varit det bättre laget över 360 minuter mot både Real Madrid och Juventus.

Dock tror jag att detta nyvunna favoritskap kommer missgynna Ajax. I åttondelsfinalen och kvartsfinalen blev motståndarna överraskade av Ajax mod och tro på sitt eget spel. Det kommer inte Tottenham bli. Jag kan tänka mig att Tottenham går ut lite försiktigare på imorgon och främst fokuserar på att behålla nollan intakt på hemmaplan, det tror jag är nyckeln för Tottenham. Speciellt med tanke på att Harry Kane är skadad sedan innan och Hueng-Min Son är avstängd i det första mötet.

Mitt tips: Tottenham till final efter 0-0 på hemmaplan och seger 3-1 på bortaplan

Barcelona – Liverpool
Detta är väl den riktiga finalen? Vinnaren här vinner rubbet. Det slår jag fast, här och nu. Barcelona är, enligt mig, knappa favoriter, mest på grund av att de har Lionel Messi i laget. Lägg därtill att Barcelona inte har varit i semifinal sedan de vann turneringen 2015, vilket borde frambringa en stark revanschlusta hos dem. Revanschlusta bör dock även Liverpool känna efter fjolårets final mot Real Madrid som slutade i stort fiasko.

Liverpools förmåga att vara bra mot bra lag talar däremot till deras fördel. Med Salah, Mané och Firmino längst fram kan katalanerna verkligen inte slappna av. I kvartsfinalen mot Manchester United lät Barcelona motståndarna föra spelet under längre perioder vilket var något som United inte hade skickligheten att utnyttja. Jag tror inte att Liverpool kommer vara sena att utnyttja utifall samma sak skulle hända igen.

Mitt tips: Barcelona till final. 2-1 på Camp Nou följs upp av en förlust med 3-2 på Anfield efter en sen Messi-reducering som räddar finalavancemanget.

/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln