Italiensk damfotboll på frammarsch 


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Om fotbollens hemland egentligen är Brasilien eller England är omtvistat. Att Italien också har en plats i fotbollshistorien är väldigt självklart, både på klubb- och landslagsnivå. Nu är nästa kapitel på väg att skrivas, denna gång om den italienska damfotbollen.
 

Etiketter: marcus lindén

Min senaste vecka har spenderats i den ganska lilla staden Pordenone, strax utanför Venedig. Här har turneringen Gallini World Cup arrangerats. Tre pojkklasser och en för flickor 17, där vi ställde upp i den sistnämnda med AIK:s F17-lag som jag tränar. 

Här har det kryllat av välklädda klubbar på pojksidan. Watford var här, men även en majoritet av Serie A-klubbarna. Turneringen har ett bra rykte, där det allt som oftast finns en handfull nordiska lag med. Mitt stora fokus låg dock av förklarliga skäl på F17-turneringen. 

Mina samlade intryck är extremt positiva från den italienska damfotbollen. För oss i AIK tog det stopp i semifinalen mot Inter. Dessförinnan hade kanadensiskt, holländskt och italienskt motstånd besegrats i gruppspelet, samt ungerska Ferencvaros i kvartsfinal. Behovet av kvalificerat motstånd från utlandet är stort inom damfotbollen för de större svenska klubbarna, så detta var en fantastisk erfarenhet. 

Inter tog hem hela turneringen. De hade tidigare slagit ut Juventus i kvartsfinal. I samband med vår semifinal, hann jag få en inblick i klubbens vardag. De vittnade om en ökad och förbättrad konkurrens för flicklagen i samband med den italienska damligans utveckling - som Juventus nyligen tog hem. Idag slåss Juventus, Inter, Tavagnacco och Sampdoria om många titlar på ungdomssidan, med ökade resurser till flickakademierna och fler anställda tränare. Det var påtagligt att italienarna själva kände av utvecklingen. 

Kvaliteten då? Jo, väldigt god. Vi håller skandinavisk toppklass men Inter drog det längsta strået i vårt möte, mycket på grund av ett extremt samspelt försvar och klassisk italiensk taktik. Vad som är rätt ungdomsfotboll är en bred fråga, och den ska jag inte ge mig in i, men det finns många uppsidor med att italienska pojkar och flickor fostras och skolas på liknande sätt. 

Flickfotbollens får utrymme och uppmärksammas allt mer. Här skiljer man inte för mycket på könen. Man ger istället alla den fotbollsutbildning man tror på. Där är vi skickliga i Sverige, men även vi måste fortsätta att utvecklas. Damfotbollen tar enorma steg i Sydeuropa och vi är delvis redan omsprungna. Att vi i AIK kan ha utbyten med klubbar från Tyskland och Italien är ett steg på vägen.

Utveckling är beroende av krav. De ökade kraven inom damfotbollen i takt med andra länders ökade satsningar, har gjort att vi inom vissa områden inte längre ligger i framkant. Vi kan förvänta oss att även i fortsättningen se flera svenskor i den italienska ligan, vilket är synd för de allsvenska klubbarna. Det är dock väldigt bra för fotbollen i det större perspektivet.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln