Tyska fotbollsförbundets president glömde bort sitt viktigaste uppdrag


Av - Viking Peterson -
Jag är lite av en självutnämnd Tysklandskännare. Jobbar som översättare från tyska, följer tysk fotboll i allmänhet och favoritlaget 1. FC Kölns strapatser i 2. Bundesliga i synnerhet. Utöver det spelar jag med Täbylaget Viggbyholm i division 4 och ser fram emot en lång och mörk försäsong.Den tyska pressen var under veckan helt enig. Det som uppdagats kring det tyska fotbollsförbundets president Reinhard Grindel är en skandal och hans avgång var oundviklig. Själv är han oförstående och tycker inte att han har begått många fel. Det avslöjar en del kring fotbollstopparnas världsbild.
 

Det var en lyxklocka som slutligen fick tyska fotbollsförbundets president att inse att hans tid var ute. Klockan (som kostade 6 000 euro) fick han av en tvivelaktig ukrainsk oligark och fotbollspamp. Den ukrainske pampen Grigorij Surkis har tidigare varit inblandad i ett antal mutaffärer, men för Reinhard Grindel var det trots detta tydligt att klockan var att betrakta som en personlig gåva, helt separerad från hans arbete.

Lyxklockan var dock bara droppen som till slut fick bägaren att rinna över. I Grindels förklaringsbrev till offentligheten framstår det som om klockan var hans livs enda misstag och att det endast var därför som han var tvungen att gå. ”Alla som känner mig vet att jag inte är penninglysten” skriver Grindel. Tyvärr är det snarare sant så som Süddeutsche Zeitung skriver, att Grindel bekräftar alla fördomar mot giriga och korrupta förbundstoppar.  

Grindel har som president fina förmåner. Förutom 7 200 euro i månaden i ersättning för sina åtagande på förbundet får han även ytterligare 7 200 euro i månaden i ersättning för att han var tvungen att lämna sitt gamla jobb som riksdagsledamot och som journalist på Tysklands största tv-kanal. Därutöver satt han som styrelseordförande i ett dotterbolag till förbundet och inkasserade på så vis ytterligare 78 000 euro om året. Detta uppdrag var dock ingenting som redovisades, varken internt eller offentligt.

Grindel borde veta bättre när det gäller att redovisa inkomster. Han sitter nämligen i UEFA:s Compliance-kommitté, alltså den kommitté som ska se till att folk inom organisationen följer rådande bestämmelser och lagar. Även för detta uppdrag får han en slant, ca 250 000 euro brutto årligen. Slutligen ger även FIFA Grindel en stadig inkomst för sina uppdrag där. 250 000 euro om året, netto denna gång.

Det är visserligen inget olagligt att tjäna mycket pengar på sitt arbete, det är det många i hans position som gör. Vad som är svårt att förstå, är för det första, varför det inte kan redovisas ordentligt. Grindel var ju mannen som skulle stå för transparens och rensa upp förbundet efter skandalerna kring förre presidenten Niersbach. Det andra svårt begripliga är med vilken systematik som förbundspampar med s.k. ”oavlönade, ideella uppdrag” (ehrenamtlich) rör sig bort från sin huvudsyssla för att ta på sig olika uppdrag inom UEFA och FIFA, eller att sätta sig i alla möjliga bolagsstyrelser.

Svaret är förstås enkelt. Det är där pengarna finns. Det är inte en slump att Grindel ger upp sin ”oavlönade” roll som president men insisterar på att sitta kvar på sina stolar i FIFA och EUFA. Vår egen förbundsordförande Karl-Erik Nilsson har även han uppdrag inom UEFA med liknande lön.

Grindel beklagar slutligen i sitt brev att han var tvungen att lämna posten så tidigt, speciellt inom amatörfotbollen hade han mycket kvar att ge, påstår han. Det är knappast trovärdigt när han varit med att utarma ett viktigt föreningsbidrag i Tyskland som många mindre fotbollsklubbar lever på.

En frånvarande ledare för världens största idrottsförbund (som de själva kallar sig) är en viktig röst som går förlorad. Det är en post nästan lika viktig som förbundskanslers eftersom fotbollens sociala uppgift är oerhört betydelsefull i samhället, skriver tidningen die Zeit i en kommentar.

En president eller ordförande i ett stort idrottsförbund har en stor potential att sätta agendor för fotbollen och i slutändan för samhället i stort. När den potentialen inte tas till vara, utan istället går i spillo till följd av diverse skandaler som skadar förtroendet hos allmänheten och i fotbollsklubbarna, då är mycket förlorat.

/Viking Peterson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln