Emery förtjänar mer beröm


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Arsenals seger över Newcastle tog dem inte bara upp på en tredjeplats i Premier League utan även förbi ärkerivalen Tottenham. Efter en tung start på året har Arsenal hittat tillbaka till sitt stundtals lysande spel under hösten. En stor anledning till det är tränaren Unai Emery.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det är lätt att kritisera tränare när det går dåligt, inte lika lätt att berömma dessa när laget går bra. Unai Emery har varit kritiserad ganska rejält sedan årsskiftet, men även om resultaten svajade under januari och februari, har spanjoren fortsatt på precis samma sätt. Han testar sig fram, experimenterar och gör det bästa av det spelarmaterialet han har. Och han gör det i nuläget oerhört bra.

Ibland glöms det bort att det här är Emerys första säsong. Till och med Pep Guardiola fick bekänna färg under sitt första år i England. Det är inte helt enkelt, och det är knappast enklare att ersätta en tränare som Arsene Wenger med allt vad det innebär. Något annat som inte ska glömmas bort är att spelartruppen inte är Unai Emerys. Detta är truppen som Arsenal hade när han tog över, kryddat med ett några nyförvärv. I januari fick han inte ett öre att värva för. Det är just därför jag tycker att Unai Emery förtjänar mer beröm. Känslan är att han är den som jobbar hårdast av alla tränare i ligan och att det gått under radarn den senaste tiden.

Nu vann Spurs och gick om Arsenal igen, med en match mer spelad. Men att ligga på en CL-plats med den truppen och de tuffa förutsättningarna i transferfönstret, som Emery haft och har, är imponerande. Man kan inte låta bli att undra, vad hade han fått ut av laget om han hade fått värva de spelare han vill till klubben?

Det är inte bara resultaten som har varit bra den senaste tiden för Arsenal, spelmässigt har man inte sett så här bra ut sedan november/december. Framförallt har Emery börjat fått ordning på defensiven. Tre raka nollor för Leno är ett kvitto på det. Men är det någonstans Arsenal ändå behöver förstärka så är det just i defensiven.

Emery har även hittat rätt roll för Aaron Ramsey. Nu är ju walesaren redan klar för Juventus och därmed inte med i Emerys framtidsplaner, men av det spelet Ramsey visat upp från sin innermittfältsposition kommer han att lämna en hel del luckor att fylla, för ingen i Arsenal löper lika mycket och finurligt i djupled som Aaron Ramsey.

Framför Ramsey har Mesut Özil även gått att känna igen den senaste tiden. Det är lite lustigt att det är just Ramsey och Özil, de två spelarna som Emery gett sparsamt med speltid genomgående under säsongen, som den senaste månaden varit tungan på vågen i Arsenals formtopp.

Från att till en början ha växlat från en fyrbackslinje till treback, ibland mitt i matchen, verkar Emery ha hittat rätt med sin formation (3-4-2-1). Det är skakigt defensivt ibland, men det är svårt att trolla med mediokra försvarsspelare som Mustafi.

Jag är fortfarande inte säker på om Unai Emery är rätt man för Arsenal, men jag tycker att hans sätt att alltid testa sig fram, inte vara rädd för att byta formation, använda spelare på en ovan position, imponerar. Han är modig men smart och det märks att han taktiskt sett besitter kunskap som Wenger inte hade på samma sätt. Emery får ut mer av Arsenal, trots att truppen enligt mig inte är tillräckligt stark för topp fyra.

Det blir spännande att se om Arsenal löser en topp fyra-plats och Champions League kommande säsong. De kan ju faktiskt göra det via Europa League, men Napoli i kvartsfinalen blir långtifrån enkelt. Skulle Emery ta Arsenal tillbaka till Champions League är det bara att lyfta på hatten för en väl godkänd första säsong. Skulle han inte det så är det ingen panik. Det här är inte Emerys lag, han gör bara sitt bästa av det spelarmaterial han har att tillgå. Med tid kan det här bli riktigt bra, frågan är om supportrarna är beredda att ge honom det och framförallt - är styrelsen tillräckligt ambitiösa för att ge honom de spelare som han vill ha?

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln