Intryck från allsvenskans första omgång


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Äntligen är det igång. Under helgen och måndagskvällen spelades Allsvenskans första omgång och flera publikfester och trevliga matcher genomfördes. Precis som det ska vara, är de första analyserna av supportrarna också här. Några har redan blivit guldkandidater och några är redan irriterade på för dåliga hörnor. Som sagt, precis som det ska vara.
 

Etiketter: marcus lindén

Flera förväntade topplag gjorde svaga premiärer. Djurgården tappade klantigt en 2-0-ledning mot GIF Sundsvall, vilket inte alls kommer vara tillräckligt i längden. Detta är året då klubben ska finna stabilitet i samtliga lagdelar och inneha en högre lägstanivå. Detta var inget bra första test, trots en del trevliga anfallskombinationer och två snygga mål.

Hammarby och AIK gjorde två skapliga insatser, men med medelmåttiga resultat och utan glans. Hammarbys bortapoäng i Borås är skaplig och Tankovic var bra, men det var Elfsborg som var det bästa laget. AIK spelade bättre än de gjort på hela försäsongen, men de fick inte hål på Östersund. Solnalaget tappade ytterst få poäng på Friends förra året och nu är två redan borta.

Mycket finns att säga om Helsingborgs återkomst - samt AFC:s fortsatta framgång - men de får ursäkta för den här gången. Det jag främst tar med mig är BK Häcken. De hade en hel del marginaler med sig nere i Malmö, med räddade straffar och ramträffar, men detta var ett ytterligare bevis på att klubben menar allvar.

Det första beviset skedde redan i cupen. Häcken har visserligen redan vunnit Svenska Cupen för tre år sedan i en klassisk final borta mot Malmö, men vinsten som Häcken tog på Tele2 Arena mot Djurgården för ett par veckor sedan var dock minst lika viktig. Den visar att Häcken kan ta en viss typ av segrar som de inte gjort tidigare.

Först Mikael Stahre och nu Andreas Alm, har tillsammans förvaltat Peter Gerhardssons långvariga arbete väl. Häcken har i många år varit ett bra fotbollslag och hösten ifjol lovade gott. I år finns dock förväntningarna på nästa steg. Alm riskerar inte sparken vid ett förlorat guld, men rimliga förväntningar ligger på Europaplats och "någonting mer". 

Med cupavancemanget i åtanke, och poängen borta mot Malmö igår, visar Häcken att de tagit steg. Nu rullar de inte bara ut de sämsta lagen, utan även står upp mot de bästa. Trots att det fanns en del tur igår, har de inget att be om ursäkt för. Häcken var det bättre laget i den första halvleken. Irandust fortsätter att ta steg och Alexander Jeremejeff var planens bästa offensiva spelare igår. Det kan bli riktigt bra i längden.

I nästa omgång väntar ett derby på västkusten och IFK Norrköping mot AIK. Spelartrupperna kommer sättas på prov - men också styrelsen. Vilka håller fast vid sin idé och kan uppmana till ett bra tålamod? Och vilka kommer genomgå sin första kris om ett par veckor?

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln