Förvirrande 3 - 3


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.Ett kokande Ullevål och en svensk supportermarsch till arenan – lillebror mot storebror, EM 2000 mot VM 2018. Nog fanns det skillnader mellan de två grannländerna. Nog fanns det likheter mellan de två grannländerna. Lars Lagerbäck mot Janne Andersson. Ironiskt nog blev det precis tvärtom som vi trodde.
 

Etiketter: jimmy åkesson

I ena ringhörnan: Ett Norge som sånär plockade poäng borta mot Spanien, hade en resa och en mindre vilodag. I andra ringhörnan: Ett Sverige som kom undan med tre poäng men med ett medialt kaos som följd.

Det har ju varit en del sådant den här samlingen. Om det inte varit graviditeter och personliga skäl så har det varit bojkottande, AirPod-lyssnande spelare och konspirationsteorier om Hasan Cetinkaya. Han är förvisso den gemensamma nämnaren i den trio spelare som det skrivits mest om men jag tvivlar på att han har någon slags egen agenda att inifrån försöka att sabba sammanhållningen i det svenska landslaget. Jag kan inte riktigt se vad det skulle göra för nytta för någon.

Agentyrket kontra journalisterna – letar man fel så kommer man antagligen att hitta någonting men att kommunikationen från Svenska fotbollförbundet lämnat mer att önska kan vi nog alla skriva under på.

Emil Forsberg lämnade ”i vredesmot” efter att ha blivit utbytt och inte mött Janne Anderssons blick. Så pass att hans fru och agent enligt utsago reste sig upp och lämnade arenan. Huruvida Cetinkaya var på plats var lite osäkert och när Shanga Forsberg dementerade det så hette det att Sportbladet ”formulerat fel”. Det tog ett tag, närmare ett halvt dygn innan förbundet meddelade att Forsberg åkte hem till Tyskland på grund av en ljumskskada och det är nog det närmaste sanningen vi kommer oavsett vilket av det som stämmer mest.

Så blev det kväll över Oslo och tanken var att de svenska supportrarna skulle ut och göra byn. Istället gjorde Björn Johnsen 1–0 på ett sådant där offside-mål som såklart borde underkänts av en domarkår som ska vara tillräckligt insatta för att lösa situationen.

Lars Lagerbäck vet hur man bygger lag. Mot Sverige var det som att möta sitt eget trots att det är tio år sedan han lämnade kansliet i Solna. Han och Janne Andersson är inte helt olika på det där sättet. Jag tror inte någon av dem var speciellt nöjda egentligen.

Så blev det 2–0 och 2–1 och 2–2 och när de svenska supportrarna nöjde sig med en poäng ville Sverige annorlunda. Det var inte vackert och det var nog inte rättvist heller men det är svårt att inte vilja starta med Robin Quaison och Alexander Isak när landslaget samlas i sommar. Det händer någonting med dem på planen. Tillsammans med Viktor Claesson var det deras match. Mitt i allt det där fick hemmalaget skriva det sista ordet och plötsligt slutade det i en förvirrande sinnesstämning.

Men om Sverige signum ska vara organisation så har Janne Andersson lite att analysera. Bedrövligt? Ja. Om den halländska hårtorken ska fram behöver den blåsas igång. Om ett lågt liggande Norge vinner boll och ställer om med en anfallare som gjort 11 mål i Premier League så kommer Joshua King att straffa resolut.

Det är väl någonstans ett helt register av känslor som virvlar omkring och hur man än vrider och vänder på det så kommer man känna allting på en gång. Sverige slarvade bort tre poäng trots att det såg ut att bli noll – hur den ekvationen går ihop är ungefär lika logiskt som att Norge och Sverige spelade 3–3.

Ullevål är tömt för längesen och hur mycket känslor som än exploderade där i centrala Oslo så var det här bara starten på EM-kvalen även om det kändes som så mycket mer. Det går säkert att hitta både en, två och tre anledningar till ett svajigt försvar och taffligt markeringsspel men på andra sidan planen fick vi se två Stockholmskillar visa att de hör hemma i en blågul startelva och ett landslag som cementerat ett jävlar anamma när det verkligen behövs.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln