Viktig tid väntar för Chelsea


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Två månader återstår av säsongen. En tid som kommer att avgöra Sarris vara eller icke vara i Chelsea.En tid där det måste bli en topp fyra placering i ligan eller en Europa League-titel, annars kan Chelsea, som inte får värva spelare på två transferfönster, gå en tuff framtid till mötes med nyckelspelare som lämnar och utan en rejäl stomme att falla tillbaka på.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Tränare Sarri har varit under press sedan ankomsten i somras. Den fina starten till trots, Chelsea har egentligen aldrig imponerat sedan han tillträdde. De har blixtrat till, då och då, men de flesta gånger tack vare en spelare - Eden Hazard.

När det såg dystert ut under vintern fick Londonklubben ännu ett mardrömsbesked. De får inte värva spelare förrän sommaren 2020, vilket bara blev ännu ett slag i ansiktet för Sarri.

Vad har gått fel under Sarri? Som alltid är det en kombination av flera saker men det som fansen och ägare Roman Abramovic (gissar jag) anställde italienaren för är att han skulle få fart på offensiven, som han gjorde i Napoli. Alvaro Morata blev som väntat inte svaret på det, och när januarifönstret öppnade plockade Sarri in sin gamla favorit från Napoli - Gonzalo Higuain. Men särskilt mycket bättre ser det fortfarande inte ut.

Chelsea är tröga, lättlästa och beroende av en spelare. Det är Hazard som både ska driva med bollen, hitta de avgörande passningarna och göra målen. Det är för stort ansvar, även för en av de allra bästa i världen på sin position. Sarri har ibland testat Hazard som falsk nia men då har det blivit att han gått ner och hämtat boll istället, så att de inte har någon forward i stället.

Men det är inte bara anfallet som har sett mediokert ut, med Chelseas mått mätt ut. En lagdel som går hand i hand med en lyckad offensiv är mittfältet. Sarri gjorde en stor ändring som han än i dag står fast vid. Nyförvärvet, tillika Sarris gullegris, Jorginho, spelar som sittande mittfältare i stället för N’Golo Kante som tagit ett steg upp i banan och spelar som en av två mer offensiva innermittfältare. Det, för mig, är den stora anledningen till Chelseas lite trögare offensiv den här säsongen.

Jorginho är en av säsongens stora besvikelser för mig. Av det jag sett under hans tid i Napoli så borde det finnas mer att hämta från den fina högerfoten. Men utöver en magnifik passningsfot saknar Jorginho egenskaper för att spela som ensam sittande mittfältare i en engelsk toppklubb, speciellt när han ersätter kanske världens bästa på just den positionen de senaste åren.

Låt mig utveckla, Jorginho är för dålig och oansvarsfull i defensiven för att spela på den rollen, och det som gör N’Golo Kante till en av de bästa mittfältarna är knappast hans offensiva kvaliteter, så för mig är det märkligt att Sarri inte byter plats på dem, eller varför man ens värvade Jorginho. Chelseas mittfält skriker efter kreativitet. De sålde sin mest kreativa i Cesc Fabregas. Spelare som Kovacic, Barkley och Loftus Cheek blixtrar till då och då, men det sammanfattar lite Chelseas säsong. De gör några riktigt bra matcher någon gång ibland, men i stort ser det trögt ut.

Trots allt detta ligger man bara tre poäng från en topp fyra placering i Premier League, som innebär Champions League. Man är dessutom vidare i Europa League, som kan ta den till CL om de vinner turneringen, så någon kris är det knappast, men om Chelsea ska ha en chans att behålla Eden Hazard till sommaren så måste nog en CL-plats lösas. Om Sarri ska ha någon som helst chans att behålla sitt jobb måste definitivt en CL-biljett fixas. Det är en intressant tid som väntar för Chelsea och det är dags för nyckelspelarna att kliva fram på allvar. Inte bara Eden Hazard.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln