Höjda förväntningar


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.VM i Ryssland är lagt till handlingarna och arkiverade i historien och ett nytt kval öppnas upp efter numer två bortglömda insatser i den knappa miljonstaden i Doha. Janne Andersson och förra sommarens insatser har höjt förväntningarna.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Då menar jag inte att supporterkravet är att jogga igenom ett kval, ett gruppspel och några utslagningsmatcher väl där framme i… Ja, i vilka länder de utspridda matcherna nu ska spelas. Den tjurskalliga (på ett positivt sätt) och kollektiva defensiven som hallänningen byggt upp har petat in ett brev med optimism under en annan ganska trång förhoppnings-dörröppning. Det kan inte längre pratas om att ”det här är en uppbyggnadsfas och det är till nästa mästerskap vi ska vara bra”. EM 2020 var mästerskapet det pratades om redan innan VM-kvalet till Ryssland drog igång. Nu är vi där och vi är där snabbare än någon hade tänkt.

Det är nu Sverige ska börja prestera med helt andra förväntningar på sina axlar än för ett par år sedan.

Mot ett 25e-rankat Rumänien (om det nu går att dra några slutsatser utifrån den sponsrade dryckeslistan) har såväl Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson lämnat återbud av två alldeles förträffliga skäl och anledningar.

Att Nilsson Lindelöf tackat nej för att John Guidetti (med ett ligamål för Alavés som till råga på allt skedde efter uttagningen) petats är såklart skitsnack. Nog för att både fotbollsvärlden och den riktiga världen i sig är full av cyniker men ibland låter vissa saker som att det inte riktigt är sant – framförallt när hans höggravida fru väntar parets första barn och dessutom påpekat att hon vill ha med sin man under förlossningen. Ibland blir ett plus ett två och inte någonting mer än så.

Men det behöver ju skapas lite rubriker när det gråaktiga tandläkarvädret utanför redaktionsfönsterna hindrar våren från att omfamna landet. Så att det helt plötsligt dessutom är mittbackskris för att mittbackskollegan Pontus Jansson lämnade återbud kanske är att ta i litegrann (det är svårt att göra någonting åt skador). Förvisso – Sverige saknar två starka försvarsspelare (England, anglofili och så vidare) men har tillräckligt med backup för att sluta upp vid sidan av Andreas Granqvist. Utan att för den delen underskatta Rumänien och Norge.

Om Guidetti inte hittat rätt i norra Spanien så kan man säga att Alexander Isak landat perfekt i Sami Hyypiäs gamla nederländska klubb Willem II. Om han får chansen kommer han att skicka in en boll under den här samlingen – det stimmet han är i nu ska landslagsledningen ta vara på och sedan får ålder och erfarenhet stå åt sidan.

Förutom Granqvist så hänger Mikael Lustig, Sebastian Larsson och Marcus Berg i och fördröjer det annalkande generationsskiftet ytterligare. Det är något med hyschande anfallare och pågående måltorkor men erfarenheten talar för Bergs fördel, uppenbarligen. Sverige har individuellt skickliga spelare med kreativiteten som spetsegenskap och det kommer ligga till grund för att landslaget kommer ut på andra sidan med sex poäng i det blågula bagaget. Emil Forsberg, Ken Sema och Sam Larsson – en teknisk trio som alla tre borde få chansen att visa upp sig och som kan riva upp ett cementerat Lars Lagerbäckskt försvarstänk på Ullevål i Oslo.

Jo, nog ska Sverige mäkta med dubbla vinster och kliva vidare med en skön känsla framåt sommarkanten och hemmamötet med Malta. Tre matcher, nio poäng och en trupp som ska San Siro-spela till sig en poäng borta på Estadio Santiago Bernabéu i den spanska huvudstaden i mitten av juni.

Sverige har en alldeles förträfflig chans att nå EM-slutspelet nästa sommar utan att behöva förlita sig på play off-matcher eller Nations League. Det kravet har de själva spelat sig fram till och det är de förväntningarna de nu kliver in med i kvalet. Statusen har höjts efter en speciell sommar i Ryssland. Och med all rätta.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln