De svenska storlagen är för dåligt förberedda


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Den objektiva uppfattningen om Svenska Cupen-gruppspelet är att det var roligt. Det var superfestligt när Öster rullade in 2-1 mot Malmö FF i inomhushallen, för att inte tala om när lilla Eskilsminne knep en poäng mot Hammarby. Det här var skrällarnas gruppspel, vilket vi blivit lärda att tycka om. Men säger resultaten någonting om vår liga?


 

Etiketter: marcus lindén

Till att börja med är jag knappast ute efter att hitta generella svagheter i den svenska fotbollen. Sanningen är att den blivit bättre, i alla fall om vi blickar tio år tillbaka. Malmö FF drar ett tungt lass, men även Östersund spelade Europa League-slutspel förra året och det var inte mängder av år sedan AIK och Helsingborg var där också. Jag tror att vi kommer kunna räkna med ett svenskt lag i någon Europaturnering  per säsong under de kommande åren också. Det är en förbättring. 

Paralleller mellan exempelvis Manchester City eller Barcelona och svenska lag slutar allt som oftast haltande. Världslagen befinner sig i ett parallelluniversum och likheter och jämförelser förblir få. En snabb analys säger mig att Manchester City innehar en handfull spelare som platsar i alla världens lag, och ungefär 20 spelare som tar plats i alla engelska lag utanför topp sex. Hur ska det kunna jämföras med AIK och Norrköping?

Jag tycker dock en sak är slående. Hur kan så många av de potentiella allsvenska topplagen misslyckas? Malmö roterade lite i cupen på grund av Europa League-matcherna mot Chelsea, men det var ändå en halvordinarie elva som kom undan med ett nödrop mot Degerfors - för att sedan haverera mot Öster en vecka senare.

Norrköping gjorde visserligen två bra matcher och åkte lite hårt ut mot AFC på ett oavgjort resultat. Är det ett misslyckande? Jo, visst är det så. AFC är under ombyggnad och ser inte allsvenska ut på pappret idag. Norrköping föll när det gällde och sumpade chansen även de. I skrivande stund är även Hammarby ute, och AIK avancerade med fem minuter kvar. Då har jag inte ens nämnt en del andra skrällar. 

Förklaringen på detta blir ofta att storklubbarna inte är färdiga. Spelare ska in före allsvensk start och hellre bra i maj än februari, eller hur? Motfrågan kan ju då ställas: gäller inte detta alla? Varför skulle IK Frej ha en så mycket kortare startsträcka än de allsvenska toppklubbarna? Detta är bortförklaringar för en förlorad titel.

Vi har världens längsta försäsong. Räknar vi inte Svenska Cupen till försäsongen, så har vi ändå omkring tre månader utan tävlingsmatcher. Syftet med att lägga denna cup under försäsongen var för att förlänga tävlingssäsongen samt ställa krav under hela året. Alla vet hur upplägget är och alla vet kraven på gruppvinst för avancemang. Jag tycker det är häpnadsväckande.

I detta fall tycker jag det går att applicera Premier League. Inget topplag i Premier League skulle komma undan med att de har längre startsträcka än Bournemouth och Cardiff och därför förlorar viktiga poäng mot dem i inledningen av säsongen. Manchester City ställde upp med b-laget i över hälften av matcherna i Ligacupen, men vann sina matcher ändå. Jag tycker det tyder på en professionalitet. Tydlighet och en trygghet i spelmodellen. Andra faktorer kan också spela in, kanske färre underskattade motståndare. Man kan spekulera och hitta hur många faktorer man vill, men färre underprestationer är ett faktum.

Det finns alltid en risk att det gnälls oavsett resultat. Om samtliga topplag vunnit sina grupper, hade turneringen kallats förutsägbar och att de sämre lagen måste upp i nivå. Jag är fullt medveten om detta och även jag gillar de skrällarna som förekommer. Men att ett gäng stora klubbar återigen är utslagna och att de cementerade toppklubbarna, Malmö FF, AIK och IFK Norrköping, inte vunnit cupen sedan det nuvarande upplägget infördes, säger någonting. Slutsatsen är för dåliga förberedelser.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln